2015. november 5., 17:05

Hajléktalanok és rászorulók védelme érdekében

Október vége felé egyre hidegebbre fordul az időjárás, s ilyenkor fokozott veszélynek vannak kitéve azon embertársaink, akinek nincsen lehetőségük fűtött lakásban tölteni ezt az időszakot. Nemcsak a fedél nélkül élők vannak ilyenkor veszélyben. Sok idős ember és rossz anyagi- és szociális helyzetben lévő embertársunk nem tudja biztosítani magának a lakásában a meleget.

A Szentendrei Rendőrkapitányság a hajléktalanok sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése, valamint a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében feltérképezte illetékességi területén azon pontokat, ahol ezek a személyek meghúzhatják magukat. A területeket a közterületi állomány rendszeresen, visszatérően ellenőrzi, és amennyiben segítségre szorulnak, tájékoztatják őket a lehetséges szociális intézményi elhelyezésről és a karitatív szervezetek igénybe vehető szolgáltatásairól.

A Szentendrei Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, amennyiben a hideg időben, a szabadban, földön fekvő személyt látnak, vagy tudomásuk van olyan személyről, akinek nehéz anyagi helyzete, betegsége, esetleg egészségügyi állapota miatt szintén fennáll a kihűlés veszélye, hívja a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét, hogy a rendőrség értesíteni tudja a megfelelő hatóságot a további segítségnyújtás biztosítása érdekében.

Sikkasztott a munkahelyén

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott T. Imréné 56 éves szentendrei lakos ellen sikkasztás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az adatok alapján a nő szentendrei munkahelyén, egy dohányboltban június 11-én a kasszából kivett a pénzbevételből, amit tippmixre és sorsjegyekre költött el. A sikkasztással okozott kár meghaladja a 300 ezer forintot. A szentendrei rendőrök a T. Imréné ellen folytatott eljárást befejezték, és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

Felhívás tűzifa beszerzéssel kapcsolatban

A Szentendrei Rendőrkapitányság a fűtési szezonnal kapcsolatos bűnmegelőzési információkra hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Az őszi-téli időszakban gyakorivá válhatnak a tűzifa árusításával kapcsolatos csalások. Az elkövetők általában tehergépkocsival házalnak, és tűzifát kínálnak eladásra az aktuális áraknál olcsóbban. A tüzelőt ugyan házhoz viszik, de a rendelt mennyiségnél jelentősen kevesebb vagy sokkal rosszabb minőségű fát szállítanak le. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát adnak el, melyet később a rendőrség lefoglalhat.

A rendőrség kéri, hogy ha nem akarnak hasonló kellemetlenséget, akkor hivatalos árusítóhelyről, Tüzép telepekről vásároljanak tűzifát. A megvásárolt fa súlyával kapcsolatban javasoljuk, hogy azt mindig méressék le, és legyenek jelen a mérésnél.

Ha mégis háznál vásárolnak fát, akkor kérjenek segítséget, legfőképpen az idős személyek. A legcélszerűbb, ha leellenőrzik a fa eredetét, felírják a gépjármű rendszámát. Ha bármi gyanúsat észlelnek – az esetek többségében az olcsó ár a legfeltűnőbb –, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget!

Budakalászi garázda

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott J. Tibor 35 éves budapesti lakos ellen garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az adatok alapján a férfi június 14-én az esti órákban Budakalászon, a HÉV-állomáson obszcén szavakat használva, hangosan kiabálva ököllel arcon ütötte és többször megrúgta, bántalmazta élettársát. A nő a sérelmére elkövetett testi miatt magánindítvánnyal nem kívánt élni, azonban a kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartás miatt a férfit a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki. A szentendrei rendőrök a J. Tibor ellen folytatott eljárást befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Őszi közlekedési tanácsok

Az ősz beköszöntével az időjárási körülmények megváltoznak, ködös, párás, hideg reggelekre ébredünk. Fel kell készülniük a járművezetőknek is a megváltozott látási-, és időjárási viszonyokra. Ebben az időszakban a balesetek jelentős részének oka az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Számukra a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik. Csúszóssá válik az úttest az utakat szegélyező növényzettől, belógó faágakról lehulló levélzetre lecsapódott párától, valamint a lehullott levelekre eső csapadéktól. A köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak az őszi hónapokban mindennapossá válnak.

A jeges útszakaszt nem minden esetben lehet időben észrevenni. Ahol csillogó az út burkolata és a jármű kerekei azon szakaszon sercegő hangot adnak, akkor vizes az útfelület, de ha nem hallunk ilyen hangot, akkor lefagyott útszakaszon közlekedünk. Ilyenkor a hirtelen irányváltoztatást és fékezést kerülni kell. Ősszel gyakran találkozhatunk olyan útszakaszokkal, ahol a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát.

Az évszakra jellemző, hogy éjszaka, de gyakran a nappali órákban is fagypont körüli a hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván. A nyári útviszonyokhoz képest nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata.

A gépjárműveket a KRESZ-ben foglaltaknak megfelelően kell felkészíteni a megváltozott körülményekre. Át kell vizsgálni minden jelző- és világítóberendezést, a fékrendszert, a gumiabroncsokat és az ablaktörlő berendezéseket. A lámpatestek fényereje a foncsorok mattosodásától, párosodásától, az izzók elhasználódásától nagymértékben csökkenhet. A különböző szennyeződések, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát. A kötelezően előírtakon túl nem árt ellenőrizni az akkumulátor állapotát sem, mivel a hideg időben növekedhet az akkumulátor igénybevétele.

Fontos a szélvédő tisztasága is, így elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő. Ne hagyjuk teljesen elhasználódni az ablaktörlő lapátot, mert túl nagy árat fizethetünk, ha nem megfelelően látunk ki a szélvédőn. Kiemelten kell kezelni a szélvédő és az oldalsó ablakok jég és hó mentesítését is a fagyos időjárás beköszöntével, továbbá használjunk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.