2013. február 1., 15:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 

A tartós hideg beköszöntével a Rendőrség is igyekszik úgy szervezni a szolgálatokat, hogy a lehető legjobban és leggyorsabban tudjunk segíteni azoknak, akik a hideg időben is kénytelenek kint tartózkodni vagy anyagi körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak azt, hogy hosszú napokon keresztül fűtsenek.

 

Ennek érdekében kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy felvegyük a kapcsolatot, a hajléktalanokat segítő karitatív szervezetekkel, illetve a krízisközpontokkal és velük közösen, a késő esti és éjszakai órákban felkeressük a hajléktalanok tartózkodási helyeit. Eddig a téli időszakban négy személlyel szemben, öt olyan intézkedésre került sor, ahol saját észlelés vagy állampolgári bejelentés alapján kellett hajléktalan személynek segítséget nyújtani. Mindegyik esetben sérülés nélkül, biztonságban tudtuk elhelyezni őket hajléktalan szállón vagy olyan egyéb helyen, ahol melegben tudták eltölteni az éjszakát.

 

Mivel a hideg, gyakran szélsőséges időjárási viszonyok között nem csak az utcán tartózkodó emberek szorulnak segítségre, hanem az egyedülálló, sokszor idős, beteg emberek is, ezért a Polgárőrséggel közösen felvesszük a kapcsolatot az Önkormányzatokkal és tájékozódunk a rászoruló, a rendszeres orvosi ellátásban részesülő személyekről, vagy akár a szülés előtt álló terhes nőkről annak érdekében, hogy a megfelelő segítséget meg tudjuk adni nekik egy esetleges rendkívüli időjárási körülmény esetén.

 

Az ellenőrzéseket, az időjárási- és útviszonyoknak megfelelően, igyekszünk kiterjeszteni a lakott területektől távolabb élő személyekre is, valamint visszatérően ellenőrizzük a HÉV állomások, buszmegállók, pihenő helyek környékét. Az itt tartózkodó rászoruló személyeket, pedig tájékoztatjuk a melegedő helyek címéről, ha szükséges, akkor őket megfelelő, biztonságos helyre szállítjuk.

 

Az elmúlt napok havazásai miatt az utakon kialakult torlódás, valamint a közlekedési balesetek megelőzése érdekében, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a közútkezelő munkatársaival, hogy a szükséges személyi- és technikai eszközök a megfelelő helyen és időben a rendelkezésre álljanak.

 

Ezúton kérjük a lakosságot is, hogy figyeljenek egymásra, a hajléktalan személyekre és a rászorulókra! Amennyiben tudomásukra jut, hogy a lakókörnyezetükben valaki segítségre szorul, anyagi helyzete miatt a kihűlés fenyegeti, vagy az utcán a hidegben tartózkodó, alvó személyt látnak, akkor értesítsék a rendőrséget vagy a megfelelő segítséget nyújtó szervezeteket.

 

Szentendrei Rendőrkapitányság 06-26/310-233                       szentendrerk@pest.police.hu