2022. október 27., 15:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A rendkívüli testületi ülésen az önkormányzat és intézményeinek, valamint gazdasági társaságainak közös földgáz- és a villamosenergia-beszerzéséről tárgyaltak. Mindkét esetben a központosított közbeszerzéshez való önkéntes csatlakozás mellett döntöttek, e kereten belül a változó díjas változatot egyhangúlag megszavazták.

Földgázbeszerzés

A földgáz beszerzésre indított második közbeszerzési eljárásban érkezett legkedvezőbb ajánlat lényegesen alacsonyabb volt (nettó 747,4 Ft/m3), mint az első közbeszerzés során (1800 Ft/m3), illetve a BASIC csomagban kapott (először nettó 2600 Ft/m3, majd 1015 Ft/m3) árak. Ez az ajánlat azonban közel három éves szerződéskötésre szólna rögzített áron, ami kilencszerese a 2020. október 1. és 2022. október 1. közötti időszak 82,2 Ft/m3 köbméterárának. A legkedvezőbb ajánlattal számolva évente nettó 459,3 millió forint költséget jelentene a földgázbeszerzés áfa és rendszerhasználati díj nélkül. A rendelkezésre álló pénzügyi fedezet hiánya miatt a testület a közbeszerzési eljárást egyhangúlag eredménytelennek nyilvánította.

Fülöp Zsolt polgármester a napirend bevezetésében emlékeztetett arra, hogy a legkedvezőbb ajánlat is jóval magasabb, mint a testületi ülés napján jegyzett földgázár a holland gáztőzsdén, ami 379 Ft/m3. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan hektikusan mozog földgázár, de csökkenő tendenciát mutat. A kapott legkedvezőbb 747,4 Ft/m3 árat nem tartja jó ajánlatnak, mert ennek elfogadása közel három évre rögzítené ezt a magas árat. Ezért javasolta, hogy nyilvánítsa a testület érvénytelennek a közbeszerzési eljárást, és az önkormányzat csatlakozzon a központosított közbeszerzéshez, ennek keretén belül a változó (indexált) díjas változathoz.

A vita során több hozzászóló osztotta a polgármester álláspontját. Dr. Schramm Gábor jegyző a fix díjas változat mellett érvelt, álláspontja szerint, ha először ezt a változatot választja a testület, és ez az ár sem felel meg, akkor még dönthet a változó díjas változat mellett. Továbbá elmondta, hogy fix díjas változat a költségvetés tervezhetősége miatt kedvezőbb.

Magyar Judit alpolgármester hozzászólásában a központosított közbeszerzés fix, illetve változó áras változata közötti különbségre világított rá.
– A jelenlegi fix díj (728 Ft/m3) közel a kétszerese a jelenlegi tőzsdei árnak. Ha most a fix díjas változat mellett dönt a testület, akkor az, az áfával és a rendszerhasználati díjjal együtt – úgy prognosztizáljuk –, hogy jövőre egymilliárd forint körüli számlát eredményezne. Ha először a fix díjas beszerzést választanánk, majd három hét múlva mennénk át a változó díjas beszerzésbe, akkor ebben az évben a basic díjat, 1015 forintot kellene fizetni köbméterenként. A fix díjas beszerzés nem követi azokat a piaci mozgásokat, amik már a közelmúltban is tapasztalhatók voltak a földgáz árának csökkenésével kapcsolatban, illetve amire az előrejelzések szerint még számítani lehet. A változó díjas változat melletti döntés esetén tudjuk a leginkább érvényesíteni azokat a pozitív hatásokat, amelyeket várhatóan a piaci árak alakulása az elkövetkezendő időszakban fog hozni. A piaci árak csökkenő tendenciája alapján én a változó díjas változatot javaslom – mondta, majd hozzátette, de ha nem kapnak állami támogatást az önkormányzatok, akkor jövőre nagy bajban lesznek.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a központosított közbeszerzéshez való csatlakozást – a  változó díjas változat mellett döntve.

Villamosenergia-beszerzés

Fülöp Zsolt bevezetőjében elmondta, hogy év végéig szól a jelenlegi, kedvező díjas szerződés. A jövő évi beszerzésről kell döntenie a testületnek. Mivel a villamosenergia árát a földgázár nagy mértékbe befolyásolja, ezért hasonló ármozgásokra lehet számítani itt is, mint a földgáz esetében. Más önkormányzatoknál, ahol hamarabb járt le a villamosenergia-szerződés, ott azt tapasztalták a központosított közbeszerzés változó díjas változatában, hogy a villamosenergia-árak csökkentek. A villamosenergia-ár esetében a korábbihoz képest két és fél–háromszoros díjra számíthatunk.

Lang András képviselő fontosnak tartotta megjegyezni, – mert sokan kérdezték tőle, hogy miért késlekedik az önkormányzat a közbeszerzési eljárás elindításával –, hogy az önkormányzat közbeszerzést nem indíthat, mert érvényes szerződés mellett ez nem lehetséges. A központosított közbeszerzés változó díjas változatát javasolta a testületnek.

Fülöp Zsolt polgármester azt kérte, hogy a villamosenergia-beszerzésnél is a változó (indexált) áras változatot preferálják. A testület egyhangúlag megszavazta a változó áras központosított közbeszerzéshez való csatlakozást.