2015. március 31., 18:31

…a Kossuth utca nyolcban!
Végre egy hely Szentendrén a vegetáriánus és a paleo étrend kedvelőinek és azoknak, akik a házias ízeket szeretik, de nagyipari ízfokozók nélkül! A húsimádók is szeretni fogják. Megnyílt a Forráspont Bisztró a Kossuth Lajos utcában, a Ferenczy Múzeummal átellenben. A friss, tavaszi színekbe öltöztetett új, önkiszolgáló vendéglő az egészségesebb táplálkozás jegyében válogatott friss alapanyagokból készített fogásokkal várja elsősorban a város lakóit, de a Szentendrére látogatókat ugyanúgy.
“Ízfokozó mentes övezet!” – áll a szépen berendezett étterem nagy üvegportálján. Az üzlet tulajdonosai, Somogyi Orsi és Forrás Sándor olyan éttermet álmodtak meg, ahol nemcsak finomak és változatosak az ételek, de törekednek arra is, hogy adalék- és ízfokozó nélküli fogásokat kínáljanak a vendégeknek. A vegetáriánus, sok zöldséggel készített ételek mellett a mára már elfeledett gabonák, a köles, a hajdina, a bulgur és társai is megjelennek az étlapon. Orsi, aki családjával régóta Szentendrén él, nemcsak a gyerekkori tatai évek időszakából hozta magával a vendéglátás tapasztalatát, de fő motivációja az volt, hogy gyerekei egyszerűen nem tudták megkedvelni az iskolai menzát. Ez az étterem alternatíva lehet a szentendrei diákoknak is, és természetesen a közelben dolgozóknak, élőknek.
Forrás Sándor, a bisztro séfje és egyben névadója évek hosszú során át gyűjtötte és kísérletezte ki a recepteket. A konyha jellemzője, hogy a főzelékek, krémlevesek, mártások sűrítéséhez nem lisztes rántást használ, hanem zöldséget, illetve, ha szükséges, akkor kis mennyiségben kukorica keményítőt. Házi süteményeit, édes tésztáit teljes kiőrlésű gabonalisztekből, barna nádcukor felhasználásával készíti. A Forráspont Bisztró a vendéglátó szakma rangos HACCP (HazardAnalysisCriticalControlPoint) rendszerének tagja. Mit jelent ez a nemzetközi igazolvány? Kritérium a „vizsgánál”, hogy a vendéglátóhelyen az élelmiszer biztonságos technológiával, minőségi alapanyagokból készüljön, a fogyasztó védelme elsődleges legyen.
A Forráspont konyhája Pomázon, a Pagodáknál van, itt készülnek az alapfogások: a hús- és zöldségfasírtok, a főzelékek, a levesek, a sütemények. A szentendrei üzletben a salátákat és a frissensülteket készítik. Nyitástól 11 óráig a reggelihez natúr zabkását kínálnak pirított magokkal, gyümölcsökkel, joghurttal, de bátran kérhetünk szalonnás omlettet is. A szendvicseket szintén saját készítésű torma-, tojás- és sajtkrémmel, fűszervajjal kínálják. A sütemények helyben sülnek, többnyire köles liszttel. Pizzát rengeteg helyen kóstolhatunk, de itt sokkal különlegesebb élményben lehet részünk. A ház egyik specialitása ugyanis a francia lepényféle, a quiche. Ennek számtalan variációja létezik: a finom omlóstészta ágyon tejszínes, tejfölös, tojásos dresszingben sülhet zöldség, sonka, hús. A menüben leves és főétel van, igen barátságos áron, 890 Ft-ért. Az italkínálatban ásványvíz, 100%-os zöldség- és gyümölcslevek, olasz kávé és tea szerepel.

forraspont (4)

forraspont11

forraspont (6)

forraspont12
A kidolgozott receptúrák tehát már csak arra vártak, hogy széles körben ismertek legyenek, hogy megnyíljon az elképzelt étterem. Az ötlet tavaly augusztusban érett be, amikor a megfelelő helyszín megtalálása után elkezdődött a tervezés-kivitelezés. A design, a vidám színek, az étterem logója Ficzere Kyrú grafikus, mesekönyv-illusztrátor munkája, akinek gazdag fantáziáját már megcsodálhattuk több belvárosi épületen. Ő tervezte a Dumtsa Jenő utcai csokibolt vidáman kanyargós fali-díszeit, portálját, logóját és a P’Art Mozi belső-külső tereinek színgazdag arculatát is. A Kőhegyi menedékház belső átalakításában, a színek, a csempék kiválasztásában is ő segített. A Forráspont derűs hangulatát fokozza a falon sorakozó fűszernövények látványa, a nagy üvegportálokon át jól esik benézni a világos terekbe. De még jobb beülni egy finom grillezett húsra salátával, amit a séf különleges, köles liszttel készült somlói galuskája koronáz meg!
A Forráspont hétköznap 7-17 óráig tart nyitva, az ételek praktikus dobozban el is vihetők, illetve megrendelésre házhoz szállítják. A rendelést előző hét csütörtökig várják a forraspontgasztro@gmail.com e-mail címre. A pomázi konyhán is lehet elvitelre kérni az ételekből, hétköznap 11-16 óra között. Érdemes feliratkozni az üzlet Facebook-oldalára, ahol az aktuális menü és a napi kínálat olvasható.
Mindenkit szeretettel várnak Szentendrén és Pomázon!

Forráspont Bisztro
Szentendre, Kossuth Lajos u. 8.
Nyitva: H–P: 7.00-17.00
E-mail: forraspontgasztro@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Forr%C3%A1spont/1547203562212004?ref=ts&fref=ts

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.