2017. november 3., 16:58

A szentendrei református, evangélikus és baptista gyülekezet a Reformáció 500. jubileumi ünnepén, október 31-én istentiszteleten adott hálát Isten egyházat megújító szeretetéért a szentendrei evangélikus templomban. Igét hirdetett dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet után került sor az evangélikus templom új orgonájának felszentelésére, majd a Luther tér és a Luther-dombormű felavatására.

Különleges módon ünnepelhette meg a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját a szentendrei evangélikus gyülekezet. 2017. október 31-én ugyanis egyszerre tartottak jubileumi és orgonaszentelési istentiszteletet a Bükkös-patak partján található templomban. A csodálatos új hangszernek csodás története is van.

Az este hat órakor kezdődött istentiszteletre már öt órakor érkeztek a hívek, hiszen tudták, hogy nagy az érdeklődés, mindenki hallani szeretné a templom új orgonáját. A bájos kis templom hamar megtelt, a padsorok mellett is álltak az ünnepelő hívek. A templom előtti téren szintén százak követhették kivetítőn az istentiszteletet és a szentelést. A hívek mellett Szentendre polgármestere, városi elöljáróságok, más felekezetek vezetői, presbiterek is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Bár családias volt a hangulat, mégis mindenki érezte, hogy több szempontból is fontos nap ez a szentendrei evangélikusoknak.

Az ünnepi istentiszteleten Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke szolgált. A püspök prédikációjában hangsúlyozta: a reformáció ünnepe Krisztus ünnepe kell, hogy  legyen, és az egyház nem szabad, hogy letérjen a krisztusi útról. Amikor azonban katonáskodó az egyház, vagy nem nyitott, az ajtaját bezárja, akkor letér a krisztusi útról, melyet nem szabadna hagyni. És bár a Lutheri reformáció ötszázadik évfordulóját ünnepeljük, nem Luther személye egyházunk alapja, hanem Jézus Krisztus – emelte ki, és így folytatta: ha Jézushoz közeledünk, egymáshoz közeledünk.

A prédikációt követően Juha Kuorttinen, a finn testvérgyülekezet presbitere játszott kantelén. Majd az ünnepi alkalom részeként a gyülekezet énekkara is szolgált. A Jer, dicsérjük Istent! című részletet énekelték el Johann Sebastian Bach reformációi ünnepi kantátájából – Gombos Arikán vezényletével, Zászkaliczky Tamás orgona, valamint Borsódy László és Laár Péter trombita kíséretével.

Az istentiszteletet és az orgonaszentelést követően az ünneplő közösség csatlakozott a templom előtt ünneplő tömeghez, hogy felavathassuk a Luther teret, valamint a templom oldalán található Luther-domborművet.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy igen jó kapcsolatot ápol a város a helyi keresztény felekezetekkel, így az evangélikussal is, ezért nem is volt kérdés, hogy a kivetítővel segítséget nyújtsanak a téren ünneplők számára. Az egyházi vezetők áldását követően felkerült az utcanévtábla a templom falára, majd a Borsódy László vezette rézfúvós kvartett térzenéje mellett átvonult a közel háromszáz fős tömeg a Vujicsics Tihamér  Zeneiskolába, hogy ott folytassa az ünnepet, egy szeretetvendégséggel.

Itt volt alkalmunk megtudni Horváth-Hegyi Olivér parókus lelkésztől, hogy a szentendrei gyülekezetben és presbitériumban az orgona ötlete már a templom építésekor megszületett, ám úgy gondolták, hogy a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára lenne esély az orgonára pénzt gyűjteni és megépíteni. Egy orgona megépítése azonban 14 hónap, és 2016 őszén még nem állt rendelkezésre a teljes összeg. Horváth- Hegyi Olivér pedig úgy gondolta, ha a teljes összeg nincs meg, akkor a presbitériumi ülésen megvitatva lemondanak az orgona megépítéséről. És ekkor történt az isteni csoda, hiszen pár nappal a presbitériumi ülés előtt érkezett egy igen nemes felajánlás, mely egy összegben kifizette a fennmaradó (hat és fél millió forintos) összeget! Az adományozóról csak annyit tudhatunk, hogy nem evangélikus, de mikor megtudta, hogy orgonára gyűjtenek az evangélikus gyülekezetben Szentendrén, akkor elmondása szerint azt az isteni sugallatot kapta, hogy erre a célra kell fordítania a pénzét, melyet már korábban is adományozásra szánt. Így felkereste Horváth-Hegyi Olivért, aki hálával vette az adományt, így – az eredeti tervek szerint – 2017. október 31-ére felépülhetett és felcsendülhetett a Zászkaliczky Tamás orgonaművész tervei alapján készült orgona a gyülekezet, egyházunk és a város örömére.

Forrás: http://www.evangelikus.hu

Szöveg: Kézdi Beáta. Fotó: Balicza Máté, Koszta Imola, Paraszkay György

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.