2017. augusztus 19., 15:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tavaly augusztusban a szentendrei Duna változott óriás billiárdasztallá Vincze Ottó képzőművész River-pool installációjának háttereként. A nagy sikerű alkotás idén Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójának kezdeményezése nyomán került a velencei Biennálé idejére a lagúnák városába. A hajózási bójákból összeállított kompozíció vidám játékosságának látványa elvarázsolta a nagyvilágot is, óriási sajtóvisszhangot kiváltva.

A sokféleképpen megörökített, világszerte jól ismert velencei városképek talán legismertebbjei közé sorolhatók a velencei Giudecca környéki képek. Idén nyáron ezt a látképet egészítette ki színes gömbjeivel játékosan a River-pool. A szentendrei helyszínről a velencei Giudecca lagúnába vándorló golyókra a szentendrei horgonyos kettőskereszt helyett Velence címerállata, az oroszlán került, de emlékeztetve a szemlélőt, hogy honnan érkeztek, az egyik fehér golyó városunk horgonyos címerét viselte. A népszerű alkotást megannyi profi fotós és turista örökítette meg.

A különleges látványosság nagy sajtóvisszhangot kapott: a hazai megjelenések sokaságán túl több mint 50 online fórumon ismertették és méltatták a szentendrei művész alkotását a világ minden táján, Olaszországtól Japánig. Köztük olyan nagynevű művészeti portálokon, mint a Designboom, a Wallpaper, az Architecture Design, a Hypebeast. A publikációk nyomán sok millióan ízlelgették a szót: Szentendre. És sokan megjegyezték ennek a dunakanyari kisvárosnak nevét, ahogy Vincze Ottóét és a fotós, Deim Balázs nevét is.

A Duna és az Adriai tenger lagúnájának helyszíne után reméljük, jövőre újabb vizekre evez az alkotás. Ahogyan a vízi billiárdgolyók játékra hívták a lagúna hullámait, úgy az alkotó is játékos ötletet posztolt Facebook-oldalán a River-pool új helyszínéről: „Független szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport vizsgálja az ESA szakembereinek tervezett bevonásával a River-pool Marsra telepítésének lehetőségét.”

De komolyra fordítva a szót, Vincze Ottó installációja több külföldi és egy hazai meghívást kapott. Jelenleg tárgyalás alatt lévő helyszínekről van szó, a külföldi helyszínek közül az egyik tengerentúli.
Addig is, a várakozás idejére, mire újra felbukkannak valahol a világban, a térinstalláció honlapján (http://river-pool.com/) újra és újra megnézhetjük az óriás billiárdgolyókról a dunai és tengeri fotókat.
További képek: https://www.instagram.com/riverpool.ottovincze/

Sz. N.