2016. december 25., 12:12

Az idei év Pro Architectura díját Dénes Eszter, az Év Homlokzata 2016 különdíjat családi ház kategóriában Dénes György nyerte el. Az építészmérnök-házaspárral Bükkösparti műtermükben beszélgettünk legkisebb gyermekük, Anka társaságában, aki néhány babamondat erejéig szintén részt vett a társalgásban.

denes-2

Harmónia és szinergia
Ritka adomány, amikor a magánéletben és a hivatásban egyazon harmónia köt össze két embert. Dénes Eszter és Dénes György építész-házaspárról sugárzik az összhang, s ez nemcsak a családban, de építészstúdiójukban is kreatív energiákkal segíti őket.
A háromgyermekes pár több mint tíz éve Szentendrén él, itt nyitották meg tavaly építész-stúdiójukat is, a Bükkös-parton. A város szeretete, a közeg, ahol élnek, naponta új inspirációt ad számukra.
Stúdiójukban többnyire családi házak tervezésével foglalkoznak, s az összhang, a holisztika a tervezés folyamatában is jelen van. György átlátható, jól funkcionáló struktúráit, Eszter nőies empátiával megálmodott belsőépítészeti megoldásait munkatársuk, Kedves Zsófia kert- és tájépítészmérnök ötletei teszik teljessé. Eszter és Zsófia mindketten a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségiztek, s most a barátság mellett az együttműködő munkakapcsolat is összefűzi őket.
Munkáik során számtalan értékes kapcsolat, mély barátság született, hiszen amíg létrejön egy igazi otthon, a jó építész szinte családtaggá válik, ráhangolódva a megrendelők életritmusára, habitusára.
György nem az az átlagos „szobamérnök”, akinek elképzelései a tervezőasztalon jól mutatnak, aztán szemet huny a kivitelezők vagy megrendelők kényszerű kompromisszumai felett. Nem engedi el az építtetők kezét, az utolsó simításokig végigkíséri a munkálatokat. Ugyanez az empátia jellemzi Esztert, aki bölcsészdiplomája mellé a BME Építészmérnöki karán szerzett oklevelet, s kiváló tervezői munkái elismertek a szakmában.


Sokoldalúság

Eszter a házak tervezése mellett építészeti újságot, útikönyvet szerkeszt, kistérségi közösségszervező munkát vállal. 2012-ben az EPL Kiadó gondozásában jelent meg szerkesztésében az Organikus Építészeti Útikönyv. 2013 óta a negyedszázados múltra visszatekintő Országépítő újság felelős szerkesztője Dévényi Sándor főszerkesztő és a szerkesztőbizottság mellett. A társadalmi-környezeti szemléletű folyóirat alapító főszerkesztője Makovecz Imre volt. Eszter igényes írásai megjelennek építészeti albumokban, rendszeresen publikál szakfolyóiratokban. Legutóbbi írása a Magyar Építőművészet folyóiratban olvasható, Mérték és lépték címmel. A cikkben egy izbégi családi házat mutat be, mely Bártfai-Szabó Gábor építész tervei alapján épült meg. Az épületről készült fotók férje, György munkái. György ugyanis a mérnöki munka mellett „megszállott” épületfotós. Számos könyv, kiadvány dicséri tehetségét. A Magyar Művészet kiadványban a felújított Zeneakadémia teljes fotóanyaga látható, gyönyörű képeivel jelent meg Turi Attila építész monográfiája. A közelmúltban jelent meg egy igényes, szép kiadvány Götz Eszter szerkesztésében, a Makovecz Album. Bár alapvetően az organikus építészet képviselőinek munkáit fotózza, a DNS-Műterem nem ezt az irányvonalat képviseli. György fotói rendszeresen megjelennek az Építészfórum honlapon, a Magyar Építőművészet és az Országépítő folyóiratban. Képeiből nagy sikerrel nyílt kiállítás nemrég a Héttorony Fesztiválon, Makón.
Ha ideje engedné, több témában is alkotna, de Déneséknél is csak 24 órából áll egy nap…

Elismerések
Október 26-án a Parlamentben került sor az idei Pro Architectura díjak átadására, ahol a szentendrei DNS-Műterem építészmérnöke, Eszter is a díjazottak között volt. A rangos díjat magas színvonalon elkészített, a hely szellemét tükröző tervezési munkáiért, igényes publikációiért ítélte oda számára a szakmai zsűri. November 3-án, a Várkert Bazárban vette át György az Év Homlokzata 2016 pályázat különdíját családi ház kategóriában fonyódi épület-tervéért. György 2011-ben szintén elnyerte a Pro Architectura díjat, emellett 2003-ban az Év Szép Háza díjat, 2011-ben pedig a Fémlemezfedés az építészetben díjat.

Álmok
Ahogy a színészeknek szerepálmai, az építésznek „terválmai” vannak. Györgyöt gyakran bízzák meg olyan közösségi épületek terveinek elkészítésével, melyek valamilyen módon a gyerekekkel hozhatók kapcsolatba. Ilyen volt például egy gyermekotthon átalakítása és bővítése a főváros XIII. kerületében, vagy a maglódi általános iskola, egy tornaterem Arlón, legutóbb egy óvoda, illetve a Balaton melletti gyermektábor megrendelés. A családi házak mellett mindig nagy örömmel fog neki egy-egy középület, különösen nevelési-oktatási intézmény tervezésének.
Eszter az építészeti értékőrzést tűzte ki magának a jövő feladatául. Bár vannak erős törekvések a városok, falvak építészeti örökségének megőrzésére – hiszen minden településnek meg lesz a maga arculati kézikönyve – a szabályozáson túl, hogy milyen az épület homlokzatának magassága, milyen cserép fedi, milyen színeket lehet alkalmazni, az apró finomságokra is figyelni kell. Eszter Szentendre jellegzetes kincseit gyűjtené a védendő motívumok csokrába: egy régi kilincset, kapuzárat, ablakrácsot, kiszögellést a homlokzaton, jellegzetes, csak Szentendrén fellelhető részleteket. Ez adja az ízét, a báját egy településnek, ezért fontosnak tartja, hogy ezek a finomságok az átépített vagy újonnan épült házakon is visszaköszönjenek.

20161026bga_6661
Dénes Eszter a Pro Architectura-díj átadóján
ev-homlokzata-2016_kulondij_kadia-dalma_tulaj-molnar-janos_denes-gyorgy
Dénes György az Év Homlokzata 2016 különdíj átadóján
« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 02

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.