2022. február 22., 18:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Február 22. a Magyar Parasport Napja. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége kezdeményezésére az önkormányzattal együttműködve szentendrei oktatási intézmények is résztvesznek a két szervezet által éltrehívott Lélekmozgató programban.

„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni” – ez a Magyar Paralimpiai Bizottság mottója. Ehhez a gondolathoz kapcsolódva Szentendre városa és a környékbeli települések közös rajzpályázatot hirdettek, amelyre alsó- és felsőtagozatos diákok nevezhettek parasport, vagy parasportolók témájú alkotásaikkal. Az elkészült pályaműveket egy kiállítás keretében ismerhetik meg az érdeklődők, amelynek a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár olvasóterme ad majd otthont. A kiállítás március 10-től egy hónapig lesz látogatható.

A rajzpályázat mellett a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Rendészeti Gimnázium egy érdekes és példaértékű programmal csatlakozott a Magyar Parasport Napjához. Február 22-én és 23-án az iskola testnevelői, Kovács Artúr és Nagy Erika az iskola szociális segítőjének, Konkoly Annamáriának közreműködésével különleges tesiórákat tartanak a tanulóknak. A felsőtagozatosok és a gimnazisták kipróbálhatták milyen kerekesszékkel ping-pongozni, és akadálypályán közlekedni, vagy akár mankóval lépcsőzni.

A szervezők bíznak abban, hogy a hasonló programok segíthetik a fogyatékkal élő emberek mindennapi kihívásainak megismerését és egyúttal közelebb hozhatják a parasportolók világát a gyerekekhez.