2016. június 21., 15:51

Július közepére várható a Posta előtti terület teljes megújulása: új burkolatokkal, növénytelepítéssel, utcabútorokkal, public art művekkel fogadja majd a szentendreieket és az idelátogatókat a város kapujában. Az elképzelés szerint az eddig nevenincs tér névadójára is sor kerül majd. A város köztereinek megújulásáról, új művészeti projektekről beszélgettünk Gyürk Dorottya alpolgármesterrel.

Parktörténet
A hetvenes évek városrendezési áramlatában változott meg Szentendre ezen területe is. 1976-ban bontották el innen a korábbi lakóépületeket, s a megépült új Postát 1982-ben adták át a városnak. Tősgyökeres szentendreiek emlékei alapján ekkoriban alakítottak ki előtte parkosított területet, s ugyanekkor ültettek fákat ide. A köztéri kortárs szobrok 1995. december 6-án kerültek a posta elé, ideiglenes engedéllyel, ez 1998 végéig szólt eredetileg, de az alkotások maradtak – még húsz éven át. Az eredeti művészeti projekt szerint állandó megújulásban, „vetésforgóban” váltották volna egymást a művek, de valahogy megdermedt időben és térben az elképzelés.
A szobrok – ahogy a művészet állandó sajátossága – több táborra osztották a szemlélőket, a rajongók mellett ellenzők is voltak, míg mások közömbösen sétáltak el mellettük. Az idő a műgyantából, fából készült alkotásokat a húsz év alatt megviselte, felújításuk is halaszthatatlanná vált.
2015 tavaszán ötrészes, nyilvános szimpózium-sorozatot indított Szentendre önkormányzata és a Szentendrei Alkotóművészeti Platform (SZAMP) helyi képzőművészek, szakértő előadók bevonásával, Gyürk Dorottya alpolgármester fővédnökségével. A sorozat egyik témája a Posta előtti szobrok és a szentendrei köztéri művészet jövője volt. Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés mentén alakult ki az új koncepció a város köztereinek megújítására a mai kor szellemében.
A Posta előtti tér felújítása tehát hosszabb ideje napirenden van Szentendrén. A park valójában soha nem töltötte be azt a funkciót, hogy a városba érkezőket köszöntse. A szépen gondozott virágágyásokat nem kötötte össze sétálóösvény, nem várták padok a városnézésben elfáradt turistákat. Az aluljáró felújítása után most az eddig kihasználatlan tér is sorra kerül, és átalakul ezen a nyáron. A munkálatok július közepére befejeződnek, s az első szabadtéri tárlat is megnyílik itt. A tér a kiállított művek méltó hátteréül szolgál majd, a 11-es út forgalmának látványát és zaját másfél-két méter magasságban épített földprizma tompítja, s a korábbi virágágyások helyett zöldnövény beültetésekkel, kényelmes padokkal teszik barátságossá a teret. A felújítást a város saját forrásból, elkülönített keretből finanszírozza, az idén megvalósuló első ütem mintegy 20 millió Ft-ba kerül.

Public art projekt
Gyürk Dorottya alpolgármester javaslatára az eredeti koncepciót tartotta a városvezetés szem előtt: a Posta előtti tér ne állandó szoborparkként funkcionáljon, hanem dinamikus kiállítótérként. A világ számos városában nagyon népszerű műfaj a mindennapi térbe kihelyezett kortárs műalkotás. Szemléletes példa erre Londonban a Trafalgar tér egyik posztamense, melyen nem bronzoroszlán ül, hanem időszakosan váltakozva világhírű kortárs művészek alkotásai foglalják el helyét. A 19-20. században virágzó köztéri szobrászat révén ma már telítődtek a városok közterületei, s a világ köztéri szobrászművészete mindenhol a public art felé halad. Így városunkban is, a Posta előtti téren ezentúl néhány havonta új és új művel lepik majd meg az itt élőket, turistákat, lehetőséget nyújtva a művészeknek a bemutatkozásra, közelebb hozva a művészetet a mindennapokhoz. A szoboravatók köré tartalmas kulturális programok is társulnak. A projekthez a pályázatokat a Ferenczy Múzeumi Centrum szakemberei állítják össze, a beérkező művek közül a Művészeti Kuratórium tagjai választanak. Jelenleg közel negyven pályamű érkezett a felhívásra, s a korábbi, 1996-ban elkezdődött művészeti projekt egyik kiállítóját, efZámbó István képzőművészt is felkérték zsűritagnak, aki jelentős részt vállal a szobrok felújításában is.

Régi szobrok új helyen – új szobrok régi helyen
Első lépcsőben tehát megkezdődött a szobrok felújítása, új helyre telepítése. A felújításokat a Vajda Lajos Stúdió művészei végzik a város megbízásából. Miután az alkotások nem a város tulajdonában vannak, a művészek szabadon rendelkezhetnek felette, így például a Végtelen érintése című efZámbó István szobor azóta nagy sikerrel megjárta a Milánói Világkiállítást, a művész több más alkotásával együtt.

szobor2

szobor3 (2)
Városunk nemrég elhunyt Kossuth-díjas művésze, Deim Pál szobra a Dunakanyar körút – Dunakorzó találkozásánál állt, most új helyen, a Czóbel-parkban kapott helyet. Gyürk Dorottya alpolgármester a művész temetése utáni fogadáson osztotta meg a Bábu szobor újraértelmezésével kapcsolatos személyes történetét: „Pali – rá jellemző módon – 83 évesen is képes volt meglepetést okozni, meghökkenteni, megnevettetni. Közölte a felújításban részt vevő művészkollégákkal, hogy a korábban fehér-fekete szobrot almazöldre festjük, és mostantól új nevet is kap: Rügy – ez lesz a címe. A bábu tehát nem öregszik, hanem 20 év múltán újjászületik, a 83 éves ember életbe vetett hitének mementójaként. Ebben a gesztusban minden benne volt, ami rá jellemző: a fiatalos lendület, a játékosság, az irónia, a szellem, a humor és nem utolsósorban az élet szeretete. Amikor a szoborállítással kapcsolatos részleteket egyeztettük, Pali azt mondta, hogy nem csinálunk posztamenst, egyszerűen beültetjük a szobrot a fűbe, hogy körbenője. Pali mindenben a természeteset, a természet közelit szerette. Irtózott mindentől, ami művi és mesterkélt. A szobor kihelyezése pedig igazi örömünnep volt. A kollégák úgy intézték, hogy a szobor nem volt teljesen kész, az utolsó ecsetvonásokat meghagyták neki. Ő pedig három lendületes mozdulattal ott, a helyszínen befejezte a szobrot. (…) Gyönyörű, erős gesztus volt az öreg Mestertől, egy utolsó üzenet a tanítványoknak és mindenkinek, aki ismerte, szerette.”

artpublic1
Deim Pál Bábujának helyére, a Dunakanyar körút – Dunakorzó találkozásához a napokban került át Aknay János Angyal című szobra, a korábbinál világosabb, égkék színre festve. Mérete és dinamikája az új helyen sokkal jobban érvényesül, mint korábban a Posta előtt.

szobor
Matyófalvi Gábor Konstelláció című szobra felületstruktúrájában is változott, simább lett és szürke színtónust kapott. A szobor új helye a Volánbusz-végállomás melletti kis tér lett.
Nyár derekán a Posta előtti új téren elsőként Diénes Attila Munkácsy-díjas marosvásárhelyi szobrászművész mutatkozik be különleges térinstallációjával, amelynek címe: Véletlen találkozások.

River-pool – installáció a Dunán
Nemcsak a Posta előtti térrel nyílik szabadtéri kiállítóhely a városban, de a művészet a Duna hullámain is megjelenik ezen a nyáron. Megérkeztek a vízi hatóságok engedélyei, így amint a magas vízállás csillapodik, kiállítják Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész a folyóra tervezett látványos térinstallációját. Az eredeti hajózási ütközőbóják felhasználásával készült River-pool kompozíció egyedülálló látványosság lesz a belvárosi Duna-szakaszon.

river-pool (2)

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
vas 14

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 14

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 14

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 14
vas 14

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 14
vas 14
vas 14

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
vas 28
vas 28