Események betöltése

XXII. Doni Hősök Emléktúra

2022. 01. 29.. 13:00 - 14:00

Leírás

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezetének hagyományos eseménye a doni katasztrófa katona- és munkaszolgálatos áldozatainak és túlélőinek emléke előtt tiszteleg. A Budakalász-Pomáz-Szentendre vonalon haladó emléktúra szombaton kora délután érkezik Szentendrére. Városunkban két helyszínen, a Kálvária úti és a Sztaravodai úti szobornál lesz megemlékezés.

Az emléktúrán résztvevők az érintett települések hősi emlékműveinél, kiemelt katonai síremlékeinél az előre egyeztetett időpontig bevárják egymást és a városok vezetőivel, polgármesterekkel közösen helyezik el az emlékezés koszorúit, és gyújtanak mécsest.

11:15 órakor indul a menet Pomázról Szentendrére és várhatóan 13.00 órakor érkezik a Kálvária úti emlékműhöz, ahonnan mécsesgyújtást és koszorúzást követően a Sztaravodai úti emlékműhöz érkezik. A hősi emlékműnél a koszorúzó megemlékezés és mécsesgyújtás Fülöp Zsolt polgármester és Szűcs Katalin képviselő, valamint Bíró Sándor nyugalmazott rendőrezredes részvételével zajlik.

A megemlékezéseken résztvevő civil lakosság a hivatalos koszorúzásokat követően egy-egy szál virággal és mécsesgyújtással róhatja le kegyeletét a doni katasztrófában résztvevő katonák és munkaszolgálatosok emléke előtt tisztelegve.

Csak védettségi igazolvánnyal együtt lehet csatlakozni a rendezvényhez.

Tájékoztató a részletes programról ITT.

Szentendre

Szentendre, 2000 Magyarország