Események betöltése

ViszontLátás – Kortárs ön/arcképek – kiállítás

2022. 06. 24. - 2022. 07. 30.

Leírás

ViszontLátás – Kortárs ön/arcképek címmel, huszonkét művész alkotását bemutató tárlatot nyit a MANK. A csoportos kiállítás megnyitójára tisztelettel várnak minden érdeklődőt június 24-én, pénteken.

Viszont-látás, egy szókapcsolat, mely az elmúlt évek elzárkózásra kényszerülésének feloldására utal. A viszontlátás öröme, az egymásra való ráismerés ezúttal kortárs műalkotásokon keresztül elevenedik meg. Mégpedig olyan festmények és szobrok tükrében, melyek az önmagunkkal való szembenézésre is inspirálnak. A bemutatott műalkotások között ugyanis a portrék mellett számos önarcképet is láthatunk. Az önportrékon keresztül pedig világnézetek, érzelmek és személyes történetek is megelevenednek.
A kiállítás íve a művészek önábrázolásaitól indulva, portrékon keresztül vezet az önmagunkkal való szembenézés felé. A kompozíciókon a legbeszédesebb részletek a tekintetek, melyek leggyakrabban frontálisan néznek farkasszemet a látogatóval. A kiállításon bemutatott portrék sokrétűek. A művek által művészettörténeti korok, családi szálak kapcsolatai is megjelennek, és az ábrázolt személyek megfigyelése során kialakult gondolatiságot tükrözik. Ezekben a művekben komplex módon sűrűsödik össze a művész látásmódja – vagy akár viszonya is – a megörökített személyek legfontosabb külső és belső jellemzőivel.

A kiállítást megnyitja: Áfra János művészeti író
Közreműködik: Szczuka Panka (gitár és ének)
A kiállítás kurátora: Sipos Tünde művészettörténész

Kiállító művészek:
Benyovszky-Szűcs Domonkos, Czene Márta, Gesztelyi Zsuzsi, Görög László, Haniko, Határ Attila, Incze Mózes, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Kontra Ágnes, Kósa Dorottya, Lengl Orsolya, Majoros Áron, Mátyási Péter, Papageorgiu Andrea, Szabó Franciska, Szabó Klára Petra, Szabó Tamás, Tayler Patrick, Verebélyi Diána, Verebics Ágnes, Verebics Katalin

A kiállítás 2022. június 24. és július 30. között tekinthető meg, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Borítókép: Papageorgiu Andrea – Álmatlanság, 2015

ÚjMűhely Galéria és Kávézó

Fő tér 20.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország