Események betöltése

Vas István emlékkiállítás

2022. 06. 24. - 2022. 09. 25.

Leírás

A Ferenczy Múzeumi Centrum Vas István. Az idő metszeteiben. című kiállítása arra vállalkozik, hogy tudatosítsa az intellektuális érzékenységű, klasszikus költő életművét és felidézze vonzóan modern személyét, bemutassa az irodalmi kánon kimozdíthatatlan alakját.

Vas István (1910-1991) háború előtti epizodikus szentendrei élményei, majd az ötvenes évektől feleségével, Szántó Piroskával közös Hold utcai nyaraló és persze a szentendrei versek okán van létjogosultsága egy összegző, emlékező kiállításnak Szentendrén. Vas István vonzóan modern személyét és impozáns, izgalmas életművét számos közintézmény és magánszemély gyűjteményéből válogatva mutatja be a tárlat.

Tagadhatatlan talán, hogy a mai olvasóhoz Vas István önéleti írásai állhatnak a legközelebb, s a „pletykaéhes” közönség bőven talál visszaemlékező írásaiban az intellektuális, poétikai fejlődés, magára találás története mellett a szerelmi és az irodalmi életet kitárgyaló írásaiban érdekességet. Hasonlóan ígéretes Vas István költészetét, a „hétköznapi költészet” imponáló közvetlenségű szövegeit és az elégikus hangnemű verseit kiemelni. Leginkább rejtőzködő Vas István a fordításokban, Shakespeare, Villon, Apollinaire, Molière, Brecht műveiben, holott ezek a remekművek sokáig s részben ma is Vas István átültetésében ismertek, Vas István nyelvén szólnak a magyar olvasók számára.

A kiállítás kurátora: Szilágyi Zsófia Júlia, irodalomtörténész

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary