Események betöltése

Újragondolt Czóbel 3.0 – fókuszban Czóbel expresszionizmusa | Megnyitó

2018. 05. 04.. 18:00 - 20:00

Leírás

Újragondolt Czóbel 3.0: Híd a ’Die Brücke’-hez – Fókuszban Czóbel expresszionizmusa kiállításmegnyitó

A modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb, nemzetközileg is ismert egyéniségének állandó kiállítását immár harmadszor rendezzük újra. Idén Czóbel Béla németországi expresszionizmusa kerül fókuszba. A múzeum törzsanyagát most zömmel olyan képekkel egészítettük ki, melyek a festő berlini periódusában, 1919 és 1925 között a Die Brücke csoporttal együttműködve születtek. Az új képek jórészt Ausztriából, Németországból, Franciaországból, a tengerentúlról érkeztek, s számos olyan ritkaság van köztük, melyek még soha vagy emberöltők óta nem szerepeltek hazai kiállításon.
A látogatók betekintést nyernek néhány múzeumi főmű háta mögé is, mivel néhány frissen feltárt kép az adott festmények hátoldalán eltakarva, elrejtve szunnyadt az utóbbi időkig. Ezek a kétoldalas művek ezentúl körbejárhatóak, mindkét oldalukról megtekinthetőek lesznek.

A vendégeket üdvözli: Gulyás Gábor múzeumigazgató
Köszöntőt mond: Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere
A kiállítást megnyitja: Ablonczy Balázs történész
A kiállítás megtekinthető: 2018. május 5-től 2019 tavaszáig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja.
cover: Czóbel Béla: Önarckép, 1920, olaj, vászon, 61 × 38 cm, magántulajdon

Czóbel Múzeum

Templom tér 1.
Szentendre, 2000 Magyarország