Események betöltése

Támogatói est Deim Pál köztéri szobráért

2022. 12. 09.. 18:00

Leírás

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve. Ehhez kapcsolódóan Prosek Zoltán, az FMC igazgatója és Fülöp Zsolt polgármester tart tájékoztatót. A közösségi eseményre tisztelettel várnak minden érdeklődőt.

A múzeum szervezésében, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével készülő 3×3 méteres köztéri szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg. A szobor összköltsége mintegy 8 millió Ft, amelyet alkotóelemeinek (56 db 1×1 méteres, egységes kivitelű zománctábla) gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a táblák rögzítésére, a világítás biztosítására, illetve az állagmegóvás költségeire szükséges fordítani.

A Deim térre tervezett szobor, a művész Tájékozódási plasztika című, 1976-ban született alkotása

A költségek előteremtését közösségi finanszírozással tervezi az FMC, amely lehetőséget teremt bárki számára, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához. Lehetőség van a Deim-szobor Támogatói Köréhez való csatlakozásra is, minimum 56 000 Ft-os hozzájárulás esetén, így építve fel együttesen a szobrot.

A támogatói esten lehetőség nyílik a múzeum a gyűjteményében lévő Deim Pál: Építészet III. című műről készült szitanyomatok megvásárlására  90 000 Ft-os áron. A szitanyomatok megvásárlásából befolyt összeg szintén a szobor felállítására fordítódik.

Deim Pál: Építészet III. (1974) vászon, akril, 74,5 x 240 cm
Deim Pál: Építészet III. (1974; vászon, akril; méret: 74,5×240 cm)

Az adománygyűjtésről, a szitanyomatok vásárlási lehetőségéről, valamint a Deim-szobor Támogatói Kör további fontos információiról a Ferenczy Múzeumi Centrum internetes oldalán tájékozódhatnak.

Kérjük, adományaikat az alábbi bankszámlaszámra küldjék 2023. február 28-ig:

Ferenczy Múzeumi Centrum – gyűjtés alszámla
11784009-15440196-10140004

Támogatásukat köszönjük.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary