Események betöltése

SzentendREstart – kulturális intézmények nyitása

2021. 06. 03. - 2021. 06. 06.

Leírás

Kulturális programözönnel nyit a város június első hétvégéjén! A hosszú szünet után végre kinyithatják kapuikat Szentendre kulturális intézményei. A programokat az aktuális biztonsági szabályokat figyelembe véve rendezik meg. Indulás előtt kérjük, tájékozódjanak a programgazdák honlapján!
A részletes programleírások után egy időrendi táblázatban tekintheti át a nyitás hétvégéjét.

BARLANG
Dunakorzó 18.

Június 3. csütörtök 21:00
Barlang Kertmozi – Rossz versek (12)
magyar vígjáték, dráma, 97 perc, 2018
A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs.
Belépő: 1000 Ft

Június 4. péntek 20:00
Kettő Kettő Tánczenekar koncert 

Instrumentális skat játszanak, amivel Magyarországon egyedül képviselik az igényes tánczenének ezt a műfaját.
Belépő: 1000 Ft

Június 5. szombat 20:00
Korai Trancemission koncert

A Korai Öröm zenekar tagjaiból alakult formáció, visszatérés a pszichedelikus gyökerekhez. A monoton, minimal dob és basszus feszültségét a percussion játéka oldja.
Belépő elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Jegyek a https://szentendre.jegy.hu/ oldalon, illetve a program napján kezdés előtt egy órával a helyszínen válthatók. Információ: szentendreprogram.hu, Facebook: https://www.facebook.com/Barlangklub

 

SKANZEN
Sztaravodai út 75.

HATÁRTALAN SKANZEN BRINGATÚRÁK
Június 4. péntek 11:00
A summás, a cseléd, a mester és a nemesember
A túra során a különböző társadalmi rétegek életmódjával, lakáskultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Megtudhatják, mi a különbség a summás és a cseléd között, vagy hogy mit jelent a hétszilvafás nemes kifejezés.

Június 5. szombat 11:00
Az emberélet határai
Az ember életében különböző életszakaszokat él meg. Ahogy felnő, más és más feladatai lesznek. A bringatúra során a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Június 6. vasárnap 11:00
Sokszínű nemzetiségek
Ezen a túrán a múzeumban fellelhető, különböző nemzetiségekhez kapcsolódó lakóházakat járhatják végig a látogatók. Megismerhetik többek között a svábok, ruszinok, horvátok, zsidók lakáskultúráját, életmódját, és megtudhatják, hogyan befolyásolja a vallás az élettér kialakítását.

Információk és jelentkezés
A túrák hosszúsága: kb. 1,5 óra
Maximális létszám: 25 fő / túra
Részvételi díj: Felnőtt: 500 Ft / fő – Gyerek: 250 Ft / fő (6-18 éves korig) (A múzeumi belépőn felül.)
Biciklibérlés: A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 600 Ft / bicikli.
Regisztráció: A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött!

KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS
Amikor minden más lett – élet a nagy háború alatt és után című időszaki kiállításban
Június 5. szombat 14:00
Június 6. vasárnap 14:00
Találkozási pont: Magtár – Észak-Magyarországi falu tájegység (I-20)

A Határtalan Skanzen új és állandó kiállításokról, a Skanzen fejtörőről, a Skanzen útlevélről minden információ a megtalálható a https://skanzen.hu/hu weboldalon.

 

HAMVAS BÉLA PEST MEGYEI KÖNYVTÁR
Pátriarka u.7.

Június 5. szombat 17:00
Az észt meghaladó tudás – Hamvas Olvasósarok megnyitó
A Hamvas Olvasósarok, az Inspiráció Helye, ahol a látogatók használatba vehetik Hamvas Béla bútorait.
Megnyitó előadást tart Weiner Sennyei Tibor költő.
Hamvas Béla műveiből Pájer Alma Virág színművész olvas fel.
Info: https://hbpmk.hu/

 

SZENTENDREI TDM
Dumtsa Jenő u. 22.

SÉTÁK
Június 5. szombat 11.00 óra és 6. vasárnap 15.00 óra
Szentendre más szemszögből – városismereti séta
Nem véletlenül ragadta meg oly sok festőművész fantáziáját a Szentendrei-szigetről elénk táruló különleges látkép a város megannyi templomtornyával, a vízben békésen visszatükröződő sziluettjével…
Gyönyörködjön a látványban, készítsen fényképet a „túlpartról” és tudjon meg sok-sok érdekességet a Dunának városunkhoz kapcsolódó szerepéről! A művészet mellett szó esik majd történelemről, árvizekről, közlekedésről, védőszentekről, népszokásokról…
Indulás a Tourinform Irodából gyalog, majd egy órás könnyed séta után a Riverside Úszóműtől hajón folytatjuk utunkat.
Időtartam: +/- 100 perc
Részvételi díj: 2500 Ft, melyet a Tourinform Irodában (2000 Szentendre, Dumtsa Jenő utca 22.) lehetséges befizetni legkésőbb május 31-ig.
Létszám: max. 20 fő
Érdeklődés ill. helyfoglalás: +36 26/317-965, +36 26/317-966 vagy a tdm@szentendre.hu e-mail címen lehetséges.
Sétavezetőink: Komáromi-Raisz Borbála idegenvezető és Pásztor Zoltán hajóskapitány

Június 5. szombat 15:00
Isteri desszertek édesszájú felnőtteknek és sütiimádó gyerekeknek – gasztroséta
Tudtad-e, hogy a magyar desszertek nemcsak világhíresek, hanem izgalmas és érdekes történetük is van? Gyere, és kóstolj bele a város nagyszerű cukrászai által készített alkotásokba és közben azt is megtudhatod, hogyan és miként jöttek létre, milyen legenda fűződik a nevükhöz, vagy éppen milyen vicces vagy épp szerelmes sztori kapcsolódik a létrejöttükhöz. Édesítsd meg a napodat egy isteri desszerttel. És miért isteriek ezek az isteni desszertek? Azt is megtudod!

Június 6. vasárnap 11:00
Szentendrei LOVE sztorik – Festők és szerelmeik – Romantikus séta a festők városában
Szentendre, ahogy a köznyelv mondja, a festők városa. A szentendrei művésztelepen számtalan világhíres művész alkotott, akik nemcsak világraszólót alkottak, hanem sokuk között gyönyörű, életre szóló, szerelmek is szövődtek…
És hogy a szerelem még mindig itt van a levegőben? Gyere és tapasztald meg saját bőrödön. Emellett megismerheted, hogy mi tartotta össze ezeket a párokat, mi volt a kedvenc helyük, szokásuk, mit volt a kedvenc ételük, italuk…. nemcsak megtudhatod, meg is kóstolhatod, ízlelheted mindezt. Minden érzékszervedre ható élménysétában lehet részed!
Séták ára 4990 Ft.-
Időtartam: kb. 2,5 óra
Tour-Ister vezetett sétája, Kovács Krisztina vezetésével
Létszám: most max.10 fő, de az éppen aktuális szabályozásnak megfelelően változhat.
Sok jelentkezőnél, a sétákra több időponttal is kezdünk.

VÁSÁROK
Június 5., 6. 10:00-18:00
Dumtsa Forgatag
Helyi kézművesek és iparművészek sorakoznak fel a gyönyörű Dumtsa Jenő utcában. Szebbnél szebb portékával várják az idelátogatókat!

Június 6. vasárnap 10:00-15:00
Antik-piac, bolhapiac és művész-piknik kiállítással
Antik és lakossági bolhapiac, kézművesvásár, különleges eseménnyel kibővítve: patak-parti művésztalálkozó és kiállítás több mint húsz meghívott művésszel a Bükkös-parti piac területén.
Info: https://iranyszentendre.hu/

 

MANK – ÚJMŰHELY GALÉRIA
Fő tér 20.

Június 6. vasárnap
10:00–13:00 Kalandozás Pemzlivel // Foglalkozás
Fiatalok figyelem! Művészpalánta vagy? Szeretsz alkotni, festeni, színezni? Ha magadra ismertél, itt az alkalom, hogy együtt alkoss Pemzlivel és egy kortárs művésszel. A Kalandozás Pemzlivel főhőse és Horváth Lóczi Judit közös művészeti élményre invitál Téged és az egész családot. Kezdődjön a művészeti kaland, ecseteket, ceruzákat készíteni! A foglalkozást Füry Anna művészettörténész tartja.

16:00 Tárlatvezetés Ilona Keserü Ilona Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállításán
Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.
Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepe volt Szentendrének, ahol a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.
A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatjuk be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.
Fotó: Horváth S. Gábor
Keserü Ilona, Jelmezterv Vízkereszt vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973. a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére
Info: https://alkotomuveszet.hu/

 

SZENTENDREI KULTURÁLIS KÖZPONT
MűvészetMalom udvara (Bogdányi u. 32.)

Esőhelyszín: MűvészetMalom kiállítótere
Június 6. vasárnap 18:00
SzentendREstart koncert
A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos nyitókoncert-sorozatához csatlakozva
Opera, világzene és jazzkoncert Szentendre és a Dunakanyar kiváló művészeivel.

Fellépők:
Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekes
Ötödik Évszak zenekar
Szvorák Katalin népdalénekes
Sárik Péter Trió és Falusi Mariann
Műsorvezető: Endrei Judit
Az előadás ingyenes, regisztrációs jeggyel tekinthető meg. A regisztráció május 28-án indul a  szentendreiteatrum.jegy.hu oldalon.
Info: https://szentendreprogram.hu/    https://szentendreiteatrum.hu/

 

P’ART MOZI
Dunakorzó 25.

Június 6. vasárnap 16:30
Vad víz-Aqua Hungarica
A magyarországi vizek története.
magyar természetfilm (72’)(6) 2021.
rendező: Fehér Zoltán, narrátor: Forgács Péter
Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel. Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez Magyarország vadvizeinek története…
A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben. A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális életterek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága. Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.
A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai.
A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el.

Június 6. vasárnap 18:00
Fellini- a lélek festője
olasz-francia-belga dokumentumfilm (100’) (12) 2020.
rendező: Anselma Dell’Olio
A filmművészet idén 101 éve (1920. január 20-án) született mestere, Federico Fellini pályája előtti tisztelgés jegyében érkezik a mozikba a David di Donatello-díjas Anselma Dell’Olio dokumentumfilmje, amely elsőként foglalkozik a rendező „rejtett világának” feltárásával. Fellini örök érvényű műveivel, mint az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, vagy az Amarcord, új utat jelölt ki a filmművészetben. Alkotásaiban a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyszerre van jelen az együttérzés, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a miszticizmus.
A centenárium alkalmából mozikba kerülő dokumentumfilm ez utóbbi témára fókuszál: a RAI és az olasz állami filmintézet raktárából származó exkluzív archív felvételek, ikonkus filmrészletek, és pályatársakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével megkísérelni rekonstruálni Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel. Olyan neves filmrendezők is feltűnnek a filmben, mint Damien Chazelle, William Friedkin vagy Terry Gilliam; továbbá megszólalnak Fellini egykori munkatársai, közeli barátja, Sergio Zavoli újságíró és több neves szakértő, filmtörténész és filmesztéta is.
Info: https://partmozi.hu/

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Szentendre

Szentendre, 2000 Magyarország