Események betöltése

Örökség Műhely | 3. Leves, langalló, sütemény, kenyér

2018. 09. 22.. 10:00 - 14:00

Leírás

ÖRÖKSÉG MŰHELY foglalkozásainkon olyan tudást közvetítünk nektek, mely korábban nemzedékről nemzedékre adódott tovább, de ma már nem feltétlenül része mindennapjainknak.

KIKNEK AJÁNLJUK?
✓ Azoknak, akik szeretnék önállóan megépíteni saját rakott tűzhelyüket, vagy épp a kemence helyes használatát, hagyományos receptek elkészítését elsajátítani
✓ Azoknak, akik szeretnék gazdagítani mindennapi praktikáik tárházát
✓ Azoknak, akik szeretnek sajátkezűleg létrehozni valamit, és ehhez új készségeket elsajátítani
✓ Azoknak, akik szeretnek közösségben tanulni és alkotni

—————————————————————-

ÖRÖKSÉG MŰHELY FOGLALKOZÁSOK 2018-BAN:

Az idei alkalmakon kétféle foglalkozástípust ajánlunk: a kemenceépítés iránt érdeklődőknek és a sütés-főzés iránt érdeklődőknek is készültünk egy-egy tematikával. A foglalkozások önálló műhelyek (nem egymásra épülő, hanem különálló alkalmak). Jelentkezni a honlapon lehet a jelentkezési lap kitöltésével. Részletek: http://skanzen.hu/hu/tanulas/felnottek/orokseg-muhelyek

1. KEMENCEHASZNÁLAT
2018. május 12. (szombat), 10.00-14.00

Ezen a műhelyfoglalkozáson megismerkedünk a különböző kemencetípusokkal, majd alapvető ismereteket és fortélyokat sajátítunk el a kemence felfűtéséről, a hő gazdaságos felhasználásáról, a kemence eszközeiről.
A program keretében kenyeret, lepényt, kenyérlángost sütünk.
A program díja: 3.000 Ft/fő, ami a belépőjegyet is tartalmazza
Az előadást és a gyakorlatot vezeti: B. Tódor Enikő
➡️ http://www.facebook.com/events/188272131804500/

2. KEMENCEHASZNÁLAT
2018. június 2. (szombat), 10.00-14.00

Ezen a műhelyfoglalkozáson megismerkedünk a különböző kemencetípusokkal, majd alapvető ismereteket és fortélyokat sajátítunk el a kemence felfűtéséről, a hő gazdaságos felhasználásáról, a kemence eszközeiről.
A program keretében kenyeret, zsíros lángost, kürtőskalácsot sütünk.
A program díja: 3.000 Ft/fő, ami a belépőjegyet is tartalmazza
Az előadást és a gyakorlatot vezeti: B. Tódor Enikő
➡️ http://www.facebook.com/events/582152205493909/

3. RAKOTT TŰZHELY- ÉS KEMENCEHASZNÁLAT
2018. szeptember 22. (szombat) 10.00-14.00

Ezen a műhelyfoglalkozáson megismerkedünk a különböző kemencetípusokkal, majd alapvető ismereteket és fortélyokat sajátítunk el a kemence felfűtéséről, a hő gazdaságos felhasználásáról, a kemence eszközeiről.
A program keretében levest főzünk és langallót sütünk a rakott tűzhelyen és süteményt és kenyeret sütünk a kemencében.
A program díja: 3.000 Ft/fő, ami a belépőjegyet is tartalmazza
Az előadást és a gyakorlatot vezeti: B. Tódor Enikő

4. RAKOTT TŰZHELY ÉPÍTÉSE
2018. október 6-7. (szombat-vasárnap), 09:30 – 16:00

A takaréktűzhely, csikótűzhely, rakott tűzhely, rakott sparhelt, falmasina – ki hogyan nevezi – valójában nem vált korszerűtlenné ma sem. A vegyes tüzelésű tűzhelyek között nem találtak fel jobbat vagy modernebbet. Ezért a takaréktűzhelyt nem kell elfelejtenünk, hanem a mai igényeink és lehetőségeink szerint kell használnunk. A lakott területektől távol eső helyeken, tanyákon, erdészházakban, nyaralókban ma is a takaréktűzhely az egyik legjobb fűtő- és főzőberendezés. Az egykori változatok nagy gazdagsága áll rendelkezésre és megépítése nem drága. A takaréktűzhely felépíthető családi ház vagy nyaraló udvarában is. Egy kerti pihenőegyütteshez csatlakoztatva jó szolgálatot tesz, és kiegészítheti az ottani kemencét, vagy megépíthető melléképületben, teraszon is.

A műhelyprogram első alkalmán előadás formájában bemutatjuk a takaréktűzhely típusait és a kályhaépítés elméleti tudnivalóit. Majd a program résztvevői bekapcsolódhatnak az építés folyamatába, így nem csak szemlélők, hanem „építőmesterek” is lehetnek. Hozzon munkaruhát, munkakesztyűt, fényképezőgépet, jegyzetfüzetet!

A program díja: 10.000 Ft/fő
Az előadást és a gyakorlatot vezeti: Román Árpád

5. KEMENCEHASZNÁLAT
2018. október 13. (szombat), 10.00-14.00

Ezen a műhelyfoglalkozáson megismerkedünk a különböző kemencetípusokkal, majd alapvető ismereteket és fortélyokat sajátítunk el a kemence felfűtéséről, a hő gazdaságos felhasználásáról, a kemence eszközeiről.
A program keretében kenyeret, lepényt sütünk és a kemence hőjét felhasználva gyümölcsöt aszalunk.
A program díja: 3.000 Ft/fő, ami a belépőjegyet is tartalmazza
Az előadást és a gyakorlatot vezeti: B. Tódor Enikő

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Sztaravodai út
Szentendre, 2000 Hungary

+36 (26) 502 537