Események betöltése

Nagy Szentendrei Számháború

2019. 09. 21.. 10:30 - 13:00

Leírás

NAGY SZENTENDREI SZÁMHÁBORÚ
Közösségi és családi játék Kucsera Ferenc tiszteletére

Időpont: szeptember 21. | szombat | 10:30
Találkozó: Fő tér

Jelentkezés itt: https://forms.gle/3FNxf1skT6u4YiAH9
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kedves szülők és gyerekek, fiatalok és felnőttek!

Várjuk jelentkezésed az idei Nagy Szentendrei Számháborúba! Hozz magaddal minél több barátot, családtagot, szomszédot, osztálytársat vagy közösségi csapattársat. Legyetek együtt részesei egy nagyszabású, izgalmas játéknak: vegyétek birtokba Szentendre belvárosát és nyerjétek meg a nagy csatát a csapattal! Tavaly sem okoztunk csalódást, idén sem fogunk! 🙂

Jelentkezés: https://forms.gle/3FNxf1skT6u4YiAH9

Korhatár: 10-99
A programon való részvétel INGYENES!

– – – – – – – – – – –

MI IS EZ?

A Szentendre Barátai Egyesület több éve jelentős programokkal próbálja ismertté tenni Kucsera Ferenc katolikus vértanú életét, áldozathozatalát. Idén halálának 100. évfordulójáról emlékezünk meg. Azonban születésnapja, szeptember 23. alkalmából, Szentendre Város Önkormányzata támogatásával és részvételével egy nagy városi számháborút hirdetünk meg a 10 év fölötti gyerekeknek és felnőtteknek, melyen a játék öröme és a szponzori ajándékok mellett hasznos információkat sajátíthatnak el a város történelmével, értékteremtő hősével, Kucsera Ferenccel kapcsolatban. Az interaktív közösségi játékra közel 300 fiatalt várunk. A rendezvény ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára.

– – – – – – – – – – –

KUCSERA FERENC

Kucsera Ferenc káplán 1919. június 25-én vértanúságot halt. A szentendreiek fellázadtak a kommunista terror ellen. A vörösök letartóztatták a helyi káplánt, Kucsera Ferencet, azt gondolván, hogy ő biztosan tudja, ki adta meg a jelet a lázadásra, ki verte félre a templomdombi Keresztelő Szent János templom harangját. Kucsera, a kegyetlen vallatások ellenére sem adta ki a nyolc gyermekes harangozót, így halálra ítélték és a Duna-parton kivégezték. Élete és önfeláldozó halála példaképpé teszi őt minden szentendrei számára: áldozatot hozott a közösségért és a hitért. Ma ő Szentendre hőse.

Kucsera Ferencet a Katolikus Egyház „tiszteletreméltó vértanúként” tartja számon, de élete és mártírhalála jóval túlmutat a történelmi helyzeten, a koron, amiben élt. Életútja és az áldozat, amit halálával hozott, közel egy évszázad múltán is példaképpé teszi őt a ma embere számára.

A Szentendre Barátai Egyesület célja, hogy a legszélesebb közönség is megismerje életét, bátorságát és önfeláldozását. Kucsera Ferenc születésnapja alkalmából a szervezőcsapat szeretettel vár minden számháborút szerető családot, fiatalt és felnőttet szeptember 21-én 10 órától Szentendre Fő terén.

Fő tér

Fő tér
Szentendre, 2000 Hungary