Események betöltése

Klímabarát esték a Városházán II.

2022. 10. 21.. 17:00

Leírás

Klímabarát esték – Kiutak, megoldások címmel ősztől kerekasztal-beszélgetés és vitasorozat indult az Ars et Vita Alapítvány szervezésében. A második alkalom témája az elsivatagosodás elkerülése és létforrásaink megőrzése. 

A klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese a Kárpát-medence. Európában Kelet-Magyarországot sújtja legnagyobb összefüggő területben az aszály. Országunk kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, mégis kevesen gazdálkodnak a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése miatt.

Az éghajlatváltozás, folyószabályozás és a mezőgazdaság témakörével több, mint egy évtizede foglalkozó Kajner Péter és a szintén ezeket a témákat két egyetemen oktató, emellett 40 hektáron gazdálkodó Hetesi Zsolt a globális helyzetből kiindulva a hazai összefüggéseket mutatják be. A Biokert Szigetmonostor 120 környékbeli családot lát el minősített biozöldséggel, ez az idei a 13. szezonjuk. A gazdaság vezetője, Pető Áron arról beszél, hogy a közösségi gazdaság, hogyan alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz.

Program

Klímabarát esték – Kiutak, megoldások
Hogyan kerülhető el az elsivatagosodás? Válaszok létforrásaink megőrzésére

  • 17:00-17:20 – A helyes területhasználat szerepe a tájak kiszáradásának megelőzésében, hazai kezdeményezések a vízvisszatartásra
    Kajner Péter – ELTE, Humánökológia Mesterszak, WWF Magyarország Élő Folyók program szakértője
  • 17:20-17:40 – Lehetséges válaszok az évszázad aszályára
    Hetesi Zsolt – NKE Víztudományi Kar, Víz és Környezetbiztonsági Tanszék
  • 17:40-18:00 – Alkalmazkodás az ökológiai termesztésben a Szentendrei-szigeten
    Pető Áron – Biokert Szigetmonostor
  • 18:00-19:00 – Kerekasztal-beszélgetés és vita

 

Városháza díszterme

Városház tér 3.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország