Események betöltése

Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla – újrarendezett kiállítás

2022. 12. 02. - 2023. 03. 31.

Leírás

A magas energiaárak miatt a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei a téli időszakban zárva tartanak, de négy kismúzeum decembertől kinyit, köztük a Czóbel Múzeum. December 2-án, pénteken 18 órától a nagy sikerű Két Paletta. Czóbel Béla & Modok Mária kiállítása új művekkel nyílik meg. 

A Két Paletta újranyitásának újdonsága lesz az FMC gyűjteményéből Czóbel Béla két nagyméretű női portréja, korai németországi grafikái, Modok Mária Matisse-os csendélete, és absztrakt városképe, valamint Klein Gábor magángyűjtő becses darabjai közül egy Czóbel önarckép és egy kislányportré.

A képzeletbeli művészeti utazás Czóbelnek a 60-as években Szentendrén, és az utolsó években a Kelenhegyi műteremben készült bensőséges
hangulatú képeivel indul. Melléjük kerülnek Modok Mária Párizsban és Szentendrén festett virágcsendéletei, enteriőrök, amelyeken felismerhetőek a múzeumra hagyott bútoraik, dísztárgyaik, a Czóbel-házat körülvevő kert, a Kelenhegyi műterem udvarra nyíló üvegajtaja, a nagy piros napernyő, amely alatt egykor Mária üldögélt, már szinte emlékképekként tűnnek elő a derűs színek és vonalak sűrűjéből. A hintaszék és a komód több festményen szerepel, itt most felidézik a
küzdelmes, de tevékeny életet élő két kiváló művész egymást támogató, derűs jelenlétét Szentendrén. A kiállítás anyaga aztán tematikai osztásban mutatja be egymás mellett az életműveket. A korai alkotások mellett önarcképeken, gyermekábrázolásokon, aktokon és városképeken keresztül tekinthetünk bele a két egymás mellett futó alkotói munkába.

A megnyitón Magyar Judit alpolgármester és dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese mond köszöntőt.
A tárlatot megnyitja: Muladi Brigitta, művészettörténész.
Kurátor: Muladi Brigitta

A kiállítás címének forrása: Lányi Sarolta Szentendrén című verse.

A borítóképen Czóbel Béla Párizsi utca című festménye látható.

Czóbel Múzeum

Templom tér 1.
Szentendre, 2000 Magyarország