Események betöltése

Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása – képzőművészeti kiállítás

2022. 07. 31. - 2022. 09. 18.

Leírás

A Ferenczy Múzeumi Centrum Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása című kiállítása látható a Szentendrei Képtárban.

A kiállítás a művész legutóbb készült festményeit, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkákat, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat-sorozatot mutat be a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész, a Bécsi Iparművészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben a Képzőművészeti Akadémián diplomázott, később Lipcsében posztgraduális mesterképzésen vett részt. 2014 óta a Technologie und das Unheimliche (Technológia és a Kísérteties) nevet viselő kiadói projekt és művészeti kollektíva alapítója és grafikus szerkesztője. Zemlényi-Kovács Barnabás, a művésszel évek óta együttműködő teoretikus interpretációjában Fridvalszki Márk alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.

A kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban.

A kiállítás kurátora: Muladi Brigitta

A kiállítás 2022. július 31-től szeptember 18-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

 

Szentendrei Képtár, IKON kiállítótér

Fő tér 2-5.
Szentendre,