Események betöltése

Dumtsa150: képeslap-kiállítás a könyvtárban

május 20.. 18:00

Leírás

Ürmös Lóránt Dumtsa Jenő képes levelezőlapjait bemutató gyűjteményének kiállítása nyílik a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

Dumtsa Jenőt százötven évvel ezelőtt választották meg Szentendre első polgármesterének, akinek modernizációs tevékenysége folytán emelkedhetett városi rangra a település. A soknemzetiségű és kulturálisan sokszínű Szentendre jelképévé vált elődünk szellemi örökségére emlékezve a városvezetés több programot szervezett az idén.
Az emlékév méltó mozzanataként a könyvtárban Dumtsa Jenő képeslap-kiállítása lesz látogatható, melynek megnyitóján a gyűjtemény tulajdonosa, Ürmös Lóránt tart előadást.

A ritka gyűjtemény darabjait lezárt vitrinekben, a könyvtár olvasóterében helyezik el.
A megnyitó esemény és a kiállítás ingyenesen látogatható.

Részlet a Dumtsa150 című kiadvány bevezetőjéből:

„1872-ben, pontosan 150 évvel ezelőtt választották Szentendre polgármesterének Dumtsa Jenőt, aki személyében megtestesített nagyon sok mindent, amit ma is a város kiemelkedő értékének tartunk: a kultúrára való nyitottságot, a hagyományok tiszteletét, és az állandó fejlődésre, változásra való törekvést. A cincár származású, szerb nemzetiségű magyar hazafi nem véletlenül vált a város legendájává: ő tette meg az első lépéseket abba az irányba, hogy Szentendre a kulturális élet egyik hazai fellegvára legyen.

Szentendre Város Önkormányzata és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár ezzel a mostani kiadvánnyal kíván tisztelegni a polgármester munkássága előtt. A könyvben Dumtsa Jenő képeslapgyűjteménye,  Ürmös Lóránt, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár által őrzött dokumentumok segítségével tehetnek egy képzeletbeli utazást a 19. század végi Szentendrére és azokra a távoli tájakra, ahonnan a polgármester – levelezőpartnerei révén – képeslapokat kapott.” – Tóth Máté, a HBPMK igazgatója

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

Pátriárka u. 7.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország