Események betöltése

Dumtsa 150 – Emléknap Szentendre első polgármestere tiszteletére

2022. 04. 09.. 10:00 - 20:00

Leírás

Szentendre első polgármesterét, Dumtsa Jenőt százötven évvel ezelőtt választották meg. Modernizációs tevékenységének köszönhetően emelkedhetett városi rangra a település. A képviselő-testület februári ülésén módosítva az SZMSZ városi ünnepségekre vonatkozó részét Szentendre Város Napjaként határozta meg április 9-ét.  A soknemzetiségű és kulturálisan sokszínű Szentendre jelképévé vált elődünk szellemi örökségére emlékezve a városvezetés több programot szervez az idén.

Dumtsa Jenő a nyolc polgármesteri ciklusa – több mint három évtizedes szolgálata – alatt olyan jelentős intézkedéseket kezdeményezett és hajtott végre a városban, amelynek köszönhetően a település dinamikus fejlődésnek indult. Dumtsa Jenő számára kiemelt fontosságú volt, hogy elsimítsa az ellentéteket a soknemzetiségű településen, és városias közösséggé formálja a szentendreieket – felismertetve a fejlesztésekben a  közös városi célokat, megalapozva az önkormányzatiság szellemét.

Dumtsa Jenőt 1872. április 9-én választották polgármesterré a szentendreiek. Sokrétű pályája példaértékű, mind az újonnan bevezetett közigazgatást érintő intézkedéseit, fejlesztéseit, mind a város kulturális és nemzetiségi gazdagodását elősegítő tevékenységeit tekintve. A képviselő-testület az idén februárban módosította az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának városi ünnepségekre vonatkozó részét: eszerint április 9-ét ezentúl Szentendre Város Napjaként koszorúzással és a nemzetiségek programjaival ünnepli a város. Első alkalommal idén rendezik meg az ünnepséget.

A kerek évfordulóra tekintettel az idén több egyéb program, esemény lesz. A 150 éves jubileumra időzítve a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gondozásában megjelenik a 2001-ben kiadott „Dumtsa Jenő emlékezete” című könyv átdolgozott, bővített kiadása, amelyet valamennyi érettségiző szentendrei diák megkap.

Ünnepi program 2022. április 9-én

 • 10:00  Koszorúzás Dumtsa Jenő házánál
  Megemlékezés Szentendre polgármestereinek és a nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek részvételével.
  Fülöp Zsolt polgármester köszöntője után méltató beszédet mond Vukovits Koszta, a Szentendrei Szerb Egyháztörténeti Múzeum Igazgatója, Lásztity Péró, a Szerb Intézet Igazgatója, Magyar Máriusz, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének elnöke és Dietz Ferenc és Kállay Péter, a város korábbi polgármesterei
  Klarinéton közreműködik: Mile Ferenc.
 • 11:00 Nemzetiségi forgatag – hét nemzetiség színházi, irodalmi, néptáncos és zenés műsora a Barcsay Múzeumban
 • 13:00 Nemzetiségek látványkonyhája a Városi Vendégházban
 • 14:00 Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő
  A szerb származású, 1990 óta Magyarországon élő és dolgozó képző- és animációs művész, multimediában alkotó thriller-, film noir- és kalandfilmelemeket ötvöző, szürreális animációs mozifilmje a P’Art Moziban.
 • 15:00 Dumtsa nyomában – tematikus séta a Közlekedési Múzeumtól a Városházáig
  A sétát vezeti: Komáromi-Raisz Borbála
 • 18:00 Görög Táncház a Barlangban

***

Dumtsa Jenő a korabeli sajtó tükrében

„A szentendrei vasút megnyitása. Pomáz szép, halmos vidéke után a vasút végpontjára, Szent-Endrére ért a vonat, hol nagy közönség, élen a polgármesterrel, éljenezve, díszes koszorúk átadásával fogadta a város fejlődésének eme fontos tényezőjét.”
Budapest, 1888. augusztus 17.

„A Magyarországi Kárpát-Egyesület Budapesti Osztálya 1888. december 28-án a Tudományos Akadémia Kisfaludy termében megalakult. Elnök báró Eötvös Lóránd, alelnök Lóczy Lajos és dr. Téry Ödön lett. A vidéki választmányi tagok között szerepelt Szentendréről Csanády István és Dumtsa Jenő. Dumtsa Jenő befizette a 3 forint tagdíjat.”
Turisták Lapja, 1889. február

„Szent-Endrén több fővárosi lakos vett házat. A Gilitzer-féle telken budapesti orvosok nézték meg, hogy itt létesítsenek gyógyintézetet. Ezeket a kezdeményezéseket Dumtsa Jenő szorgalmazta.”
Buda és Vidéke, 1896. 4. szám

„Szent-Endrén munkás menhelyet terveznek létesíteni. Sokat tett ezért Dumtsa Jenő.”
Buda és Vidéke, 1896. augusztus 23.

„Hosszabb cikk emlékezett meg Dumtsa Jenő polgármesterségének 25. évfordulójáról, melyben leírták, hogy Budapesten született, kereskedelmi akadémiát végzett, a szerb nyelvet csak később tanulta meg. A karlócai kongresszuson a szerb egyházat ő képviselte, mint az egyházjog alapos ismerője.”
Buda és Vidéke, 1897. június 13.

„Dumtsa Jenő, volt polgármester, köztiszteletben álló polgártársunk, ötven éves boldog házassági évfordulója alkalmából 41.000 koronát osztott szét különböző jótékonysági és kulturális célokra. Helyi érdekű alapítványai a következők: a szentendrei önkéntes tűzoltóság 1000 K, a szentendrei rk. leányiskola 1000 K, a helybeli keresztény munkásegyesület 500 K, a szentendrei legényegylet 500 K, a szentendrei izr. iskola 500 K, Jávor szerb olvasókör 1000 K, szentendrei gör. kel. szerb hitközség 4000 K. Dumtsa Jenő ezen alapítványaival ujabb bizonyítékát adta a már ismert pártatlan önzetlenségének és követésre méltó, embertársai iránti szeretetének.”
Szentendre, I. év. 17. szám, 1912. április 28.

(Idézetek forrása: Dumtsa Jenő emlékezete. Szentendre, 2001)

Szentendre

Szentendre, 2000 Magyarország