Események betöltése

Balassa M. Iván – Székelykapuk régen és ma | könyvbemutató

2017. 06. 07.. 18:00 - 19:00

Leírás

Szeretettel hívjuk Önöket a Szentendre Szalon következő eseményére, Balassa M. Iván Székelykapuk régen és ma című könyvének bemutatójára.

Időpont: június 7. szerda 18:00
Helyszín: Pest Megyei Könyvtár olvasóterme (Szentendre, Pátriárka utca 7.)

A székelykapuk a magyar történeti forrásokban a 17. századtól bukkannak föl. A már akkor is díszes, reprezentatív kapuk nemesi udvarházak, kúriák és egyházi építmények előtt álltak. A könyvben a magyar faépítészet e monumentális alkotásainak történetével, az előzményekkel, elterjedésükkel, az egyes vidékekre jellemző formáival, készítésükkel, készítőikkel, díszítésükkel és jelenükkel ismerkedhet meg az olvasó.
A szerző, Balassa M. Iván (1943) nemcsak a mostanáig felhalmozott ismereteket összegzi, hanem számos új vonással gazdagítja a székelykapuról kialakult képet is. Újonnan föltárt adatok, ábrázolások, a még ma is funkcionáló, kevéssé ismert képviselőik és az elemzésükből levont következtetések hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó eligazodjon a székelykapuk meglehetősen összetett történetében, értse és értékelje a századok során nemzedékek kezén formálódott kivételes szépségű, immár egyértelműen nemzeti jelképnek számító alkotásokat.

A belépés ingyenes!