Események betöltése

A függöny mögött – A balett titkos világa

2018. 05. 09.. 18:00 - 20:00

Leírás

Szentendre Szalon

2018.05.09. 18:00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár olvasóterme

Czank Lívia könyvbemutatója

A függöny mögött – A balett titokzatos világa

Tánc. Munka. Művészet. Akarat. Sors.
Hogy mi a balett? Mindez együtt, és még számtalan érzés, például küzdelem, kitartás és katarzis. Látjuk Degas festményein a balerinákat, próbán és előadáson. A pillanat művészei. Titokzatosak és megközelíthetetlenek. Csodáljuk őket és keressük a titkot, ami világukat belengi.
Czank Lívia bátor és kíváncsi szerző – egy év munkája során nem csak belelátott, de beépült a balett táncosok közé, ült próbatermekben, öltözőkben, folyosón, kérdezett, jegyzetelt, valamit megérthetett e titokból: ami minden táncosban ott van, abból a tűzből, ami vezeti őket ebben a gyönyörű, nehéz világban. Befogadták a balettművészek, ebben a kötetben feltárja előttünk életüket – a függöny mögül!

(Juhász Anna irodalmár)

„Az unokatestvérem, aki egyidős velem, klasszikus balettozott kiskorában. Végül kardiológus lett belőle. Szoktam mesélni neki a balettról, a szerepeimről. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy miért érdekli az én világom, hiszen az ő hivatása sokkal komolyabb, szívműtéteket végez és életeket ment. Azt válaszolta, azért, mert ti hozzátok el a művészetet a lelkekbe. Azt az egyetlen dolgot, amely a Bypasson kívül még képes életben tartani egy embert.”

(Mark James Biocca, kartáncos – interjú részlet a könyvből)

A belépés ingyenes.

Pest Megyi Könyvtár Színházterme

Pátriárka u. 7.
Szentendre, 2000 Hungary