2016. február 9., 15:25

Szentendre Város Önkormányzata újratervezteti a Postás strand területét annak érdekében, hogy „legálisan” használható, hivatalos szabad strandként működhessen a jövőben. A városvezetés döntése értelmében erre egy ötalkalmas közösségi tervezés keretein belül kerülhet sor, melynek a Postáslidó Sportcentrum ad otthont.

A közösségi tervezés részeként január közepétől lehetőség volt egy kérdőív kitöltésére, mely arra kereste a választ, hogy a strand használói szerint mit és hogyan kellene feljavítani a területen.

j20160123_017Az első tervezési alkalom január 23-án volt, melyen a nyitóbeszédet Verseghi-Nagy Miklós polgármester tartotta. Elmondta, hogy a közös gondolkodás segít abban, hogy a meglévő problémákra a lehető legjobb, konszenzusos megoldás szülessen meg. Hozzátette, bízik abban, hogy a Postás strandnál olyan pozitív tapasztalatokat szerez Szentendre a közösségi tervezéssel kapcsolatban, amelyeket majd egyre több beruházás esetében fog tudni hasznosítani.

Ezen a kötetlen hangulatú rendezvényen mindenki szabadon elmondhatta, vagy leírhatta véleményét, és a kérdőívekből is szép számmal töltöttek ki a megjelentek. A Postáslidó épületében a strand térképe fölé hajolva, magán a strandon pedig táblákat kihelyezve gyűltek az ötletek és javaslatok, melyeket a szervezők mind gondosan rögzítettek, hogy a következő találkozóra már feldolgozott, rendszerezett formában hozhassák el őket.

Erre január 26-án került sor, amikor az eseményre látogatók először megismerkedhettek a tervezőcsapattal és a közösségi tervezés „játékszabályaival”. Ezt követően mindenki lehetőséget kapott a bemutatkozásra, melyben elmondhatták, hogy kit milyen viszony fűz a Postás strandhoz. Ekkor is számos javaslat fogalmazódott meg a jelenlévők részéről. Többen tartottak például attól, hogy a strand területére beépítéseket terveznek, a szervezők azonban megnyugtattak mindenkit: az önkormányzat továbbra is szabadstrandként kívánja megtartani a területet, de azt is fontosnak tartja, hogy ezt a funkcióját – az eddigiekkel ellentétben – immár legálisan, a törvényi előírásokat betartva láthassa el.

jpostasstrand_20160202_067A találkozó alkalmával a szervezők bemutatták a kérdőívekből kirajzolódó véleményeket, és ezeket vizuálisan is megjelenítették. Sok szó esett a 78/2008 (IV. 3.) Korm. rendelet kritériumairól, amelyeknek teljesíteniük kell ahhoz, hogy a strand hivatalosan is strandként üzemelhessen. A már megjelenített igények mellé további vágyak fogalmazódtak meg a találkozó résztvevőiben, és ezek – például a szennyvízelvezetés, a gyalogos megközelítés, a csónakház torzójának, vagy épp a Bükkös patak medrének kérdése – szintén felkerültek az egyre bővülő táblára.

A harmadik tervezési alkalmon a tervezőcsapat egy problématérkép segítségével szemléltette a kérdőíves válaszokat, valamint a második alkalmon elhangzott javaslatokat. A látványos ábrán kirajzolódtak az értékek, a problémák, és a tervezésben résztvevők közösség által tett megoldási javaslatok is.

A Pagony Táj- és Kertépítő Iroda munkatársai beszéltek a jogi és megvalósíthatósági követelményekről, majd más szabadstrandok képeinek vetítésével inspirálták a résztvevőket. Mivel a strand területén található erdő Natura 2000-es természetvédelmi terület, a tervezők igyekeztek olyan előképeket vetíteni, melyek középpontjában a természeti értékek megőrzése áll. Rengeteg ötlet született már ennél a pontnál is, mely segítséget nyújtott a tervezési alkalom utolsó és egyben legkreatívabb programjához.

Ez egy kiscsoportos munka volt, melynek keretein belül az 5-6 fős csoportok felrajzolták saját álomverziójukat. A véletlenszerűen kialakult öt csoport kapott egy-egy térképet, illetve egy listát a javasolt funkciókról. A feladat az volt, konszenzusos módon találjanak helyet az egyes elemeknek a térképen. Miután a tervek elkészültek, minden csoportból valaki prezentálta a csoport elképzeléseit, és azt is elmondta, miért döntöttek egyik vagy másik megoldás mellett. Az így kialakult öt terv egyesítése a következő, negyedik alkalom feladata volt, ám erre már lapzártánkat követően került sor, így ennek eredményéről következő számunkban számolunk be.

A „Postás Strand újratervezés” Facebook-oldalán folyamatosan nyomon lehet követni a tervezés alakulásait, a postasstrand2016@gmail.com e-mail címen a tervezők várják az érdeklődők leveleit is.

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 09

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 09

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.