2021. február 16., 21:29

Ha a Fidesz-frakció és vezetője fele annyi energiát fordítana a város érdekében folytatott egészséges lobbizásra, mint amennyit alaptalan vádaskodásra, támadó nyílt levelekre, Facebook-kampányokra, “akkor biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb pozícióból mehetnénk neki ennek az évnek” – olvasható többek közt Fülöp Zsolt polgármester válaszlevelében, melyben Laárné Szaniszló Éva Facebook-on is közzétett nyílt levelére reagál.

A levélből a Fidesz frakcióvezető asszony kedvenc témája – “mennyit költött a kabinet kommunikációra, tanácsadókra”  – sem maradhatott ki, holott nyilván jól tudja, hogy a mostani önkormányzathoz képest a korábbi, fideszes városvezetés  több mint dupláját költötte erre. (Pontos számokért lsd. a táblázatot a levélben.) Remélhetőleg nem más, pusztán figyelmetlenség az oka, Laárné Szaniszló Évának az ingatlaneladással kapcsolatos ellentmondásra tett megjegyzésének is – feltételezve, hogy a Fidesz-frakció számára is fontos, hogy megoldódjon a város évtizedes problémája, azaz, hogy nagy esőzések idején ne öntse el a belvárost a szennyvízzel keveredett csapadékvíz.

„Javaslom, lépjünk fel közösen azért, hogy adják vissza Szentendre költségvetési-gazdasági mozgásterét, az elvont bevételeinket, működési forrásainkat, továbbá támogassák a szükséges városi fejlesztéseket, legyen szó uniós, vagy hazai forrásokról” – zárul a polgármester levele.

 

Laárné Szaniszló Éva
képviselő asszony részére
részére

Szentendre

 

 

PM-8-2021.02.15.
Tárgy: válasz NYÍLT LEVÉLRE (HIPA elvonás kompenzálása)

 

Tisztelt Képviselő Asszony!

Sajnálom, hogy ismét félretájékoztatja a Fidesz-frakció nevében városunk lakóit. Újabb és újabb kérdésekbe illeszt nem megalapozott állításokat, minősítésekkel erősen megtűzdelve.

Valószínűleg figyelmetlenül olvasta el a novemberi előterjesztést, amiben leírtuk, hogy a belvárosi csapadékvíz és szennyvíz szétválasztását annyira fontosnak tartjuk, hogy akár célzott ingatlaneladással vagy hitelfelvétellel is megvalósítjuk ezt a beruházást. A városunkat több évtizede sújtó probléma méltatlan helyzetet idéz elő nagyobb esőzések idején, fekáliával kevert víz hömpölyög a belvárosban és ez a víz ömlik a Dunába. Azért, hogy felszámoljuk ezt a méltatlan helyzetet, szükség van a belvárosi csapadék- és szennyvízcsatorna szétválasztására. A probléma teljes körű megoldásához azonban – mint ez bizonyára Ön előtt is ismert – nélkülözhetetlen a kormány támogatása, hiszen például a DMRV (Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.) központi költségvetési forrás nélkül nem tudja elvégezni a fejlesztés következő ütemét. Ezúton is kérem az Ön frakciójának támogatását, fellépését annak érdekében, hogy a kormány biztosítsa a DMRV beruházásához szükséges forrásokat.

Az ingatlaneladás, tehát mint alternatíva jelent meg az előterjesztésben, amiről tájékoztattam az érintetteket. Amikor pedig a kormány bejelentette a vállalkozók számára az IPA-adókedvezmény lehetőségét, ami közel félmilliárdos elvonást jelent a város számára, akkor vált – a mai tudásunk szerint – elkerülhetetlenné az ingatlanok értékesítése.

Kérem, ne csapja be a város lakóit, de még a saját szavazóit sem, amikor azt állítja, hogy elvonásokról szó nincs! Nehéz elhinnem, hogy Ön nem értesült a kormány döntéseiről, és nem követi az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, az önkormányzati érdekszövetségek megszólalásait, vagy akár a kormánypárti polgármesterek megszólalásait is. Mi magunk is többször adtunk erről konkrét számokat is felvonultató tájékoztatást. (Például itt: 2020 – KORMÁNYZATI ELVONÁSOK ÉS A JÁRVÁNY OKOZTA VESZTESÉGEK), de külön költségvetési tájékoztató oldalt is létrehoztunk a város hivatalos oldalán.
Javaslom tájékozódjon innen is: Költségvetés 2020–2021.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Biztosan elkerülte a figyelmét, hogy vannak olyan 25.000 főnél nem népesebb, szerencsés helyzetű városok, ahol az iparűzési adó nagyságrendekkel nagyobb, mint Szentendrén, mégis automatikus kompenzációt kapnak a kormánytól. Ilyen városok például Paks, Százhalombatta, Tiszaújváros.

A szentendreiek nem lehetnek másodrendű állampolgárok csak azért, mert többen lakják városunkat mint 25.000 fő!

Másik “érdekes” intézkedése volt a kormánynak az iparűzési adó elvonását követően, hogy egyes fideszes vezetésű városok egyedi döntéssel 1,4 milliárd forint szabadon felhasználható támogatást kaptak. A szentendreiek nem lehetnek másodrendű állampolgárok azért, mert a polgármesterük nem tagja a Fidesznek!

Tisztelt Képviselő Asszony!

Miért csak bennünket bombáznak politikai célú nyílt levelekkel? Miért nem segítik a várost? És miért nem fordultak a kormányhoz a Szentendrét kedvezőtlenül érintő, sújtó, intézkedések miatt?
Miért nem írták meg, hogy Szentendrén nem másodrendű állampolgárok élnek, és ennek a városnak is szüksége van támogatásra elvonások helyett?
Ön tudja, hogy törvényi előírás: a város költségvetését február 15-ig el kell készíteni. Abszurd az a helyzet, hogy a mai napig nem tudjuk milyen feltételek mentén, hogyan kompenzálja a kormány a több mint 1 milliárd forintos bevételkiesést, amit a járvány és a kormány különböző intézkedései idéztek elő.
Teljes körű kompenzáció hiányában kénytelenek leszünk nagyobb összegű ingatlaneladást betervezni. Ezért is volna fontos, hogy végre Ön is, a frakciója is felemelje a szavát Szentendre érdekében.

Ha csak fele annyi energiával álltak volna ki Szentendréért, egészséges lobbi tevékenységgel, mint amennyit a folyamatosan támadó nyílt levelezésbe, facebook-kampányokba fektetnek, akkor biztos vagyok abban, hogy sokkal jobb pozícióból mehetnénk neki ennek az évnek.

Természetesen, amennyiben megkapjuk kompenzáció formájában, elsősorban működési támogatásban azt, ami Szentendre városának is jár, akkor az ingatlanértékesítésekkel ebben az évben is a 2016-2019 közötti magas szint alatt  maradunk.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Valószínűleg elkerülte a figyelmét a szentendrei vállalkozóknak írt levelem.

Bízom benne, hogy – velem együtt – Ön is arra biztatja azokat a vállalkozásokat, amelyeknek teherbíró képességük megengedi, hogy támogassák Szentendrét, és fizessék továbbra is a teljes iparűzési adójukat, vagy fizessék be a különbözetet a Szentendréért Közalapítvány számlájára.
Tisztelt Képviselő Asszony, ugye egyetért a szentendreiekkel, hogy ez nem hecckampány?!

Tisztelt Képviselő Asszony!

A vádaskodását cáfolják a számok, csak példaképpen néhány:

Polgármesteri kabinet kiadások 2018 – 2019 – 2020
Tételek 2018 2019 2020
Kommunikáció 43 419 526 Ft 40 499 866 Ft 18 699 380 Ft
Protokoll 16 631 468 Ft 21 791 371 Ft 5 496 736 Ft
Polgármesteri keret, polgármesteri titkárság 23 302 033 Ft 18 017 397 Ft 15 723 954 Ft
Kulturális alpolgármesteri keret 11 187 705 Ft 7 623 380 Ft 0 Ft
Kabinet összesen (polgármester, protokoll, kommunikáció, kulturális alpolgármester) 94 540 732 Ft 87 932 014 Ft 39 920 070 Ft

Ön megint félrevezető, lejárató, hangulatkeltő állításokat fogalmaz meg, tudatosan rombolva a helyi közbizalmat. Jól mutatja ezt a fenti kimutatás. Ebből világosan látszik, hogy az elmúlt évben radikálisan csökkentettük az Önök frakciója által most támadott költségeket. A mi költéseinkhez képest korábban számolatlanul szórták a pénzt kommunikációra, protokoll és polgármesteri, alpolgármesteri kiadásokra. Mi viszont ezeket a költéseket kevesebb, mint a felére csökkentettünk.

Nem igaz az alábbi állítása sem: “semmilyen részletes anyagot, számítást nem ad át” a hivatal!
A város mindenkori költségvetését megalapozó tételek, konkrét táblázatok eddig is rendelkezésre álltak, mindig megküldjük Önöknek, és idén is így járunk el, valamint a Fidesz-frakció képviselője, Boda Anikó tagja a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottságnak.
Ha valamely kiadási, bevételi sort nem tud értelmezni, akkor felajánlom, hogy forduljon a bizottság elnökéhez, vagy kérjen tájékoztatást a Pénzügyi Iroda vezetőjétől, aki szívesen segíti bármelyik képviselő munkáját. Erre Önnek, mint képviselőnek joga van, eddig is joga volt. Kérem, hogy a további félretájékoztatások elkerülése érdekében éljen ezzel a lehetőséggel.

Az Ön nyílt levele tele van politikai vádaskodásokkal.
Szerintem, ha tárgyilagos maradna, és azt keresné, hogy miben segítheti Szentendrét, akkor könnyebben tudnánk meggyőzni a kormányt is, annak érdekében, hogy városunkat tisztességgel, az itt élő emberek érdekei és elvárásai figyelembevételével szolgálhassuk. Javaslom, lépjünk fel közösen azért, hogy adják vissza Szentendre költségvetési-gazdasági mozgásterét, az elvont bevételeinket, működési forrásainkat, továbbá támogassák a szükséges városi fejlesztéseket, legyen szó uniós, vagy hazai forrásokról.

Szentendre, 2021. február 12.

tisztelettel:

Fülöp Zsolt