2016. június 6., 17:37
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Június 2-án a Városháza dísztermében köszöntötte városunk pedagógusait Verseghi-Nagy Miklós polgármester. Az ünnepségen közreműködött Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes, illetve ez alkalomból nyílt meg a Városház Galérián a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákjainak kiállítása.
Az ünnepségen köszöntötték a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, és átadták az idei kitüntető díjakat. A képviselő-testület áprilisban hozott döntése értelmében idén három pedagógus vehette át a Szentendre Város Pedagógiai Díjat (a korábbi egy díjazott helyett).

Pedagogusnap2016 (11)

Szentendre Város Pedagógiai Díját kapták 2016-ban

Gulyás László

Gulyás László gitártanár, hangszerkészítő- és javító 1982 óta dolgozik a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. Növendékei iránti türelme és szeretete határtalan. Mindenkivel sikerül megszerettetnie a hangszert, tanítványai rendszeresen indulnak regionális és országos versenyeken. Egyik legeredményesebb növendéke jelenleg a grazi Zeneművészeti Egyetem hallgatója.
Sok éve segíti a vonós-gitár tanszak munkáját mint hangszerjavító-és készítő. Csodálatosan megmunkált, a legnemesebb fából készült hegedűk, csellók, gitárok és tamburák kerülnek ki kezei közül. A Vujicsics és Söndörgő Együttes hangszerei között is találhatunk tamburákat a Gulyás műhelyből. Szentendrén kívül az ország minden tájáról fölkeresik, hogy segítségét kérjék mind pedagógiai, mind hangszerész kérdésekben. Sokrétű művészeti munkája jelentős értéket képvisel.

Dr. Török Márta

Dr. Török Márta pedagógus családban született. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) szerzett történelem-latin nyelv és irodalom szakos diplomát. 2009-től a Szentendrei Református Gimnázium tanára.
2009 szeptemberétől az ELTE-n summa cum laude minősítéssel középkori magyar történelem szakterületen doktori fokozatot szerzett. Szerepel az országos szakértői névjegyzékben, szaktanácsadó, érettségi elnök és emelt szintű vizsgáztató tanár. 2015 januárjában mesterpedagógus, 2016 januárjában kutatótanári fokozatba sorolták. Jelenleg tankönyvet ír a latin örökségünk tantárgyhoz. Munkája iránt elkötelezett, a tanítást valóban hivatásának tekinti. Elsősorban a tehetséggondozás területén eredményes. Tanítványaival szép eredményeket értek el az OKTV-n történelemből és latinból is. Egy miskolci tanítványa első helyezést ért el, református gimnáziumi tanítványai is szerepeltek országos döntőben. Emellett rendszeresen indulnak a Cultura Nostra, Savaria történelmi versenyeken is. A tantestületnek is aktív tagja, Tantamen-díjas.

Tóth István

Tóth István a város közéletének megbecsült tagja, 1982 óta dolgozik szentendrei iskolákban német nyelvtanárként. Szentendrei születésű, iskoláit is itt végezte, pedagógusként is mindvégig itt dolgozott. 1990-től egykori középiskolájába, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba tért vissza némettanárként.
Pedagógiai munkáját miniszteri dicsérettel ismerték el, a tanulók elismerését és szeretetét jelzi, hogy kétszer választották az év tanárává is. A német nyelv magas szintű tanításán túl (tagozatos csoportjaiból szinte mindenki nyelvvizsgát szerez) elkötelezetten igyekszik formálni, nevelni a tanulók humánumát, a tágabb és szűkebb pátriák iránti elkötelezettségét.
Éveken keresztül szervezett német nyelvi olvasóversenyt a város középiskoláinak. A régizene elkötelezettjeként a magyar kultúra eme értékes szeletének megismertetésért is sokat tesz (tagja volt a Bakfark Bálint Lanttriónak, a Kecskés Együttesnek, jelenleg a Vagantes trió alapítójaként tartanak előadásokat bel- és külföldön).
Legutóbb – gimnáziuma hatvanéves jubileumának apropóján – iskolánk és városunk kiemelkedő karnagyának, Kovács Lajosnak állított emléktábla ötletadó gazdája és egyik megvalósítója.
Nyugdíjba vonulásuk alkalmával emléklapot kaptak
Berényi Magdolna óvónő (Vasvári-tagóvoda)
Berényiné Kormos Zsuzsanna óvodapedagógus (Vasvári-tagóvoda)
Gáll Ferencné dajka (Hold utcai tagóvoda )
Gazdag Józsefné (Református Óvoda)
Márványiné Göndör Éva tanító (Barcsay Jenő Általános Iskola)
Tóth Józsefné tanító (Barcsay Jenő Általános Iskola)
Dr. Czuprák Ottóné tanár (Templomdombi Általános Iskola)
Kiss Éva tanító (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium)
Dévai Ferenc úszómester (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium)

Pedagogusnap2016 (12)

Pedagogusnap2016 (77)

Pedagogusnap2016 (87)

Díszdiplomások
Laukó György Zoltán tanár – aranydiploma
Benkovits Ibolya (tanítónő) – aranydiploma

Polgármesteri elismerő okleveleket kaptak
Váradi Józsefné (Püspökmajori bölcsőde)
Belákné Kubinyi Ilona (Püspökmajori bölcsőde)
Takács Antalné (Püspökmajori bölcsőde)
Kovács Márta óvónő
Hajnal Szilvia óvodavezető
Énekes Rita igazgató (Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola)
Orsik Gábor főtörzsőrmester (Magyar Honvédség Altiszti Akadémia)

Pedagógus Szakszolgálati Emlékérem
Varga Ferenc (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium)
Dr. Czuprák Ottóné (Templomdombi Általános Iskola)