2015. április 18., 12:40

20150414_forumA február végén kezdődő, mind a tíz körzetet érintő konzultációsorozat részeként április 14-én a gondozási központban tartottak fórumot. Rendhagyó volt a fórum abból a szempontból, hogy ezt a körzetet érinti a bázisállomás áthelyezése. A téma olyan sok lakót érdekelt, hogy nem is fért be mindenki a terembe.

Prezentáció a bázisállomásról

A fórum elején Bárány József, a Magyar Telekom képviselője tartott előadást a ‘Szentendre 1’ elnevezésű bázisállomás kényszerű áthelyezésének indokairól, az új helyszín kiválasztásának szükségességéről.

Mint elmondta, az állomást 1995-ben telepítették a mostani Református Gimnázium épületére, de a bérleti szerződés 2013-ban lejárt, és az iskola kezdeményezte a leszerelését. Olyan alternatív helyet kellett keresni, amely kiváltja ezt a bázisállomást, s amelyen a Magyar Telekom és a Telenor távközlési szolgáltató cégek antennáin kívül a kormányzati védelmiszervek kommunikációs rendszere, a Tetra rádiós hálózata is helyet kapott. A Tetra rendszeren keresztül kommunikál a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem is, így pl. árvízi védekezéskor kulcsfontosságú a rendszer biztosítása.

A műszaki szempontokat Legendás Tamás rádióhálózat-fejlesztési mérnök ismertette. Évek óta folyik az egyeztetés az önkormányzat és Magyar Telekom között az ideális helyszín kiválasztásáról, amelynek az a nehézsége, hogy egyfelől figyelembe kell venni a szolgáltatás megfelelő minőségű biztosíthatóságának a szempontjait, azaz a már kiépült lefedettséget, a meglévő cellastruktúrát és ehhez kapcsolódóan a domborzati és beépítettségi adottságokat, a kiszolgálandó ügyfelek elhelyezkedését, szokásait és igényeit, valamint a minőségi mutatókat (hangminőség, megfelelő sávszélesség), másfelől a város helyi építési szabályzatát, a hatósági előírásokat és városképi szempontokat. A többfordulós egyeztetések során, részletestelepítési tanulmányterv keretében több helyszínt is megvizsgáltak. Végül a megfelelőnek ítélt négy lehetséges helyszín közül a 11-es számú főút és Sztaravodai út csatlakozásában lévő közterületi kialakítás kapott prioritást.

A Magyar Telekom szakemberei szerint a kényszerű bontás miatt a cellastruktúra felborulása és ennek a lefedettségére gyakorolt káros hatása kizárólag úgy küszöbölhető ki, ha a bontásra kerülő állomáshoz közeli helyszínen épül meg a kiváltó állomás. Ellenkező esetben a kieső cella helyét ugyan megpróbálja átvenni a többi állomás, de nem tudják biztosítani az elvárt minőséget és lefedettségi lyukak lesznek a várossűrűn lakott területén. A Tetra-rendszer kiesése azonban ennél sokkal súlyosabb, élet- és vagyonvé- delmi szempontokat is fölvet. Hozzátette továbbá, hogy a fatorony díjat nyert alkotás, építészeti-iparművészeti szempontból is meg- állja a helyét Szentendrén.

Kérdés-felelet

Előadása után záporoztak a kérdések a lakóktól: milyen élettani hatásai vannak az adótoronynak, miért a lakosság közelébe telepítik és miért nem hegytetőre, pl. a Kőhegyre. Többek szerint a torony elcsúfítja a városképet, zavarja a közlekedőket.

A válaszban elhangzott, hogy a szolgáltatók betartják a nemzetközi szervezetek által kidolgozott sugárbiológiai határértékeket, sőt a Telecom azt is vállalja, hogy saját költségükön akkreditált szervezettel méréseket végeznek, de a torony magassága már önmagában is garancia az alacsony határértékre. Az is fontos szempont – amire a lakosok általában nem is gondolnak –, hogy a saját mobiltelefonjuk által kibocsátott jel erőssége is függ a bázisállomás közelségétől, és mindenki érdeke ennek minimalizálása. Szentendre az országban az egyik leggyengébben lefedett település, rengeteg a reklamáció, és ha a lebontás után rossz helyre építenék a bázisállomást, az tovább rontaná a helyzetet. Ez rádióhálózati tervezési kérdés, ez egy szakma, s kérte a lakókat, hogy fogadják el a mérnökök munkáját.

A lakók többsége tiltakozott az adótorony felállítása ellen, de volt, aki arra a felvetésre, hogy az adótorony felállításával csökken az ingatlanok értéke, úgy érvelt, hogy az akkor is csökken, ha nincs telefon és internet, és ma már mindenkinek van igénye mobiltelefonra és arra, hogy 15 percen belül kiérkezzen a mentő.

Arra a kérdésre, hogy a lakókat miért nem vonták be korábban, a döntés előtt, Aba Lehel főépítész azt válaszolta, hogy a lakosság teljes bevonásával történik a tervezés, hiszen most még csak abban a stádiumban tartanak, hogy a képviselő-testület felhatalmazást adott a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítására. Ennek megindítása történt meg, a véleményezési anyag partnerségi egyeztetése jelenleg is folyik – minderről a városi honlapon keresztül kapnak tájékoztatást a szentendrei lakosok.

Körzeti problémák

A körzet érintő problémákkal folytatódott a fórum, melyek közül a legfontosabbak: több úton, pl. Egres, a Sztaravodai úton nem megoldott a esővízelvezetés, az utóbbin takarításra lenne szükség, illetve túl nagy a forgalom, trafipax kellene. A felújított Nap utcában az autósok túl gyorsan mennek, sebességkorlátozásra vagy fekvőrendőrre lenne szükség. Eső esetén a meredek Szamóca utcán a zúzott kő lezúdul, aszfaltozni kellene, sok a kátyú pl. a Barackos úton, a Törökvölgyi utcában, s kérték, hogy inkább kevesebb javítást végezzenek, de az legyen jó minőségű. Felvetették, hogy amíg városunkban nincs egyetem, addig nem lesz élő város. Javasolták a parkolóhelyek jelek átfestését a taxiállomásnál, a PMK előtt és a Dunakorzón. A lakók kérték, hogy a Sztaravodai út elején a volt játszóteret újítsák fel, mert azt a lakók saját maguk építették, és szeretnék, ha gyerekeik is ott játszhatnának. Az előtte lévő pékségnél meg kellene oldani a parkolást. Szóba került még, hogy a Gondozási Központnál kis átépítéssel, a járdából elvett területtel kellene segíteni a jobbra kanyarodást. Többen felszólaltak az Egres utcai kishíd miatt: szűk az út, nincs világítás, a híd korlátját éppen aznap kidöntötték. A Zúzmara utcában nem megoldott a parkolás.

Válaszok a felvetett kérdésekre

A Nap utcánál megvizsgálják a forgalomlassítási lehetőségeket a közlekedési munkacsoporttal, idén ősszel megoldják a Fürj és a Galamb utcák esővízelvezetését. A testület még áprilisban dönt az 1+1 útépítésről (50-50%-ban a lakók, illetve az önkormányzat finanszírozásában), melyeket majd prioritásként kezel a testület. A kátyúzást folyamatosan csinálják, ez októberig tartó program. A taxiállomásnál hamarosan elkezdik a parkolóhelyek újrafestését, a Dunakorzón viszont szűkítik a parkolási lehetőséget a Péter-Pál utca és a Lázár cár tér között, így nagyobb teret kapnak a gyalogosok, éttermek, és a kerékpárosok számára is lesz kijelölt út.

A Zúzmara utcai parkolási probléma megszűnik, ha elvinnék a gyerekorvosi rendelőt, erre most készül a hatástanulmány. Vizsgálják a Sztaravodai út és a 11-es út kereszteződésében a jobbra kanyarodó sáv szélesítését is.

A város más részeit érintő felvetések

A polgármester a kérdésekre reagálva elmondta, hogy a strand idén biztosan nem nyit ki, fejleszteni szeretnék a területet, és beruházót keresnek a termálvíz hasznosítására. A Postás strand környékén szabadstrandot szeretnének kialakítani.

Városunkban hamarosan lesz felsőoktatás: a BGF kihelyezett tagozata idén szeptemberben kezdi működését, az ÉMI is tárgyal a Szent István Ybl Karával és a Műszaki Egyetemmel, illetve művészeti téren is terveznek felsőoktatást. A polgármester hozzátette, hogy a legjobb megoldás egy kollégium felépítése lenne, de erre rövid távon nem lát esélyt.

A polgármester tájékoztatta a lakókat, hogy jól halad az együttműködés a Magyar Közút Kht.-vel, mely szerint áprilisban és májusban a 11-es út mentén nyesés, sorozás, takarítás, illetve az út menti padka tisztítása megtörténik.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 09

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 09

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.