2017. június 2., 08:41

Május 30-án a Pap-szigeti bejárónál gyűltek össze a 10. körzet lakói. Az utcafórumon részt vett a terület képviselője, Pintér Ádám, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Weszner Judit irodavezető és Nagy Attila kabinetfőnök. A fórum leghangsúlyosabb témái a környék fejlesztési lehetőségei és a közlekedési nehézségek voltak.

Útépítés és vízelvezetés

Több útszakasz javítását kérték a lakók, mert problémát okoznak a csatornalefolyók és az utak szintkülönbsége. Csatornázás utáni helyreállításra lenne szükség a Napos sétányon. Kérték az Áfonya utca rendbetételét, az esővízlefolyók tisztítását. A szigeten lakók aszfaltutat szeretnének, mert az általuk karbantartott földutat a DMRV autói tönkreteszik, illetve ott sem megoldott a csapadékvíz elvezetése. A vízelvezetés több helyen okoz problémát: a Fűzfa és a Gesztenye utca kereszteződésében, a Tyúkosdülőben, ahonnan a 11-esre mossa le a víz a hordalékot, illetve a Sellő utcában, ahol többször is kitisztították az esővízelvezetőt, de a gyökérbenövést kellene megszüntetni. Jelezték, hogy rossz állapotban van a bicikliút, illetve több helyen is szükség lenne felfestésre.

Panaszolták, hogy a 11-esen történő munkavégzések nagyon lassan haladnak, és bár ez nem tartozik az önkormányzathoz, kérték, hogy szabjanak határidőt, vagy számítsanak fel kötbért a munka gyorsítása érdekében.

Pintér Ádám elmondta, hogy az ötéves garanciális javítás keretében végeztetik el a kivitelezővel a csatornázás utáni helyreállításokat, de még tart az egyezkedés.

A polgármester a bicikliúttal kapcsolatban elmondta, hogy a felújítására akkor van esély, ha a kerékpároshíd a Szentendrei-szigetről a Határcsárdánál jön át hozzánk, mert akkor sor kerülhet az egész belvárosi szakasz felújítására. Hozzátette, hogy egy korábbi egyeztetést követően nemrégiben kapta az információt, hogy a 11-es főút felújításának tervezésére – az M0-ás budakalászi csomópont és Leányfalu között – az állami költségvetésben már idén biztosítanak forrást.

Közvilágítás

A lakók jelezték, hogy a Papszigeti út egyes szakaszain hiányos a világítás. A polgármester elmondta, hogy idén az egész várost átfogó közvilágítás terv készül: egyrészt bővítik a hálózatot, másrészt korszerűsítik ledes világításra. Weszner Judit hozzátette a lakók nagy örömére, hogy a vezetékek a föld alatt lesznek, tehát megszűnhet a tájat elcsúfító „kábelerdő”.

Közlekedés

A lakók kérték az átmenő forgalom korlátozását, illetve lassítását a Papszigeti úton és a környező utcákban, mert sok az állandó lakos, a kisgyerekes család, a kutyát sétáltatók, és az autók gyakran 70-80-nal mennek. Szóba került az esetleges egyirányúsítás is, de a jelenlévők inkább fekvőrendőrök építésére, terelők felállítására szavaztak.

Szerintük a jelzések alapján nem egyértelmű, hogy a Duna mellett vezető út nem bicikliút, és a gyakran csapatokban közlekedő kerékpárosok arrogánsak, nem figyelnek a gyalogosokra.

Felhívták a figyelmet, hogy a szigeti bejáró rendkívül balesetveszélyes: egyrészt a szigetről való kihajtás, másrészt az úton való átkelés. Kérték a megállni tilos tábla kihelyezését a híd előtti járdaszakasznál, mert sokan parkolnak ott szabálytalanul.

A polgármester elmondta, hogy a biztonságosabb átkelés érdekében a 11-es úton a Pap-szigettől Leányfalu irányába több helyen is tervezik szigetes gyalogátkelőhelyek építését. A tervezésük idén megtörténik önkormányzati forrásból, jövőre kezdődhet az építésük, amit az út fenntartója, a Magyar Közút végez, de az önkormányzat finanszíroz.

Köztisztaság

A lakók kérték a Berkenye utcai közterület gondozását. A Duna-parton a szemetesedények mindig tele vannak, bár ennek az is oka, hogy sokan a háztartási hulladékot is beleteszik. A lakók panaszolták, hogy a horgászok, fürdőzök is sok szemetet hagynak maguk után. Kérték szelektív gyűjtősziget felállítását. Jelezték, hogy a Városi Szolgáltató nem tartja be a zöldhulladék elszállításának ütemezését. A volt Danubius szálloda környéke rendkívül elhanyagolt, kérték a tulajdonos felszólítását a rendbetételére.

A lakók elmondták, hogy sokat tesznek a környezetük szépítéséért, rendben tartják a házuk előtti partszakaszt, parkosítanak, füvet nyírnak. A fák korhadnak, töredeznek, felajánlották, hogy ha kapnak facsemetéket, szívesen elültetik. Szerintük gyönyörű sétáló- és pihenőhely lehetne a környék, de ehhez az önkormányzat segítsége szükséges. Kérdezték, hogy mi a városvezetés rövid- és hosszú távú célja, van-e pénz erre a területre, mert jó lenne például kandeláberek telepítése.

A Pap-szigeti kemping üzemeltetője hozzátette, hogy saját erőből szépíti a szigeti bejárót, de a híd mellett vannak olyan területek, amelyről nemrégen kiderült, hogy állami tulajdonú, ezért az önkormányzat már nem gondozza, és térdig ér a fű. Kérte a város segítségét a környezet rendezésében, a híd takarításában, és jelezte, hogy több szemetes edényre lenne szükség. Szerinte kardinális kérdés a fák gallyazása, mert balesetveszélyes, van, ahol az elektromos vezetéket is leszakította.

A polgármester a fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a területre nincs kialakult koncepció, ha készül, azt egyeztetik a lakókkal. Vannak befektetői elképzelések, de ezek még nem körvonalazódtak. Amit tudnak, megvalósítanak önerőből, mert régiónk kevés uniós forrást kap. Elmondta, hogy tanulmányúton volt Kaposvárom, ahol 170 milliárd Ft-ból gazdálkodik a város, mellyel Szentendre nem tud versenyezni. Nő ugyan az iparűzési adó, de még így sem jelentős. Városunkat az állam az uszodatartozás kiváltásával segítette, aminek köszönhetően évi 300 milliárddal tudjuk növelni a fejlesztési keretet. A város teljes költségvetéséből évi kb. egymilliárd fordítható fejlesztésre.

Duna és strand

Többen felhívták a figyelmet, hogy szükség lenne a Duna Pap-szigeti ágának kotrására, rekreációjára, Mint mondták, a kotrás az árvizek nagyságát is csökkentetné, és igazából az egész folyót kotorni kellene. Egy lakó szerint a Duna-parti településnek össze kellene fogni, és együtt lobbizni ennek érdekében. Kérdezték, hogy tervbe van-e a véve a szúnyoggyérítés. Többen nehezményezték, hogy nem működik a strand.

A polgármester elmondta, hogy a kotrás meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit, sokszor kérte már ezt a város, készültek is rá tervek, de nem kaptak pozitív választ, a költsége több százmillió forint lenne.

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban tájékoztatta a lakókat, hogy a katasztrófavédelemhez tartozik, az ütemezésről szóló közleményt megjelentetik a városi médiumokban, de ez nem előre meghatározott dátum szerint történik, hanem függ a vízállástól, a csípésszámtól stb.

A stranddal kapcsolatban elhangzott, hogy 7-8 éve a környezetvédelmi hatóság kiterjesztette a védőzónát, így a csápos kutak 50 méteres körzetében semmi nem lehet, illetve a kutaknak 300 méteres külső védőövezete is van, ami minden Pap-szigeti beruházást nehezít. A strand korábbi üzemeltetője elmondta, hogy az önkormányzattal közösen perelték a vízügyi hatóság döntését, mert a kutak a strandnál 15 évvel később épültek, de a bíróság a DMRV javára ítélt. Hozzátette, hogy a termálvíz gyógyhatású, jó a minősége és a hozama is.

Egyéb témák

Szóba került a csatornázásból visszamaradt pénz felhasználása, mely a lakossági önrészből marad meg, miután az uniós támogatás mértékét növelték. Az elszámolás még nem fejeződött be, a szerződések pedig jövő tavasszal járnak le, akkor lehet pontos összeget mondani. Az összeg a társulat bankszámláján van, amit a társulat vagy visszafizet a lakóknak, vagy a lakók közös döntéssel (kétharmados többséggel) környezetük fejlesztésére fordíthatnak.

Felmerült, hogy várható-e csatornázás a Pap-szigeti részen, mert az ártérben lenne rá igazán szükség, de kiderült, hogy üdülőövezet nem kap támogatást.

Többen javasolták, hogy a városi parkokban legyenek szökőkutak, illetve több ivókút is kellene, aminek egyik megoldása lehet, ha a tűzcsapokra ivófejet szerelnek.

A 11-esen a reggeli csúcsforgalom csökkentése érdekében javasolták, hogy egy rövid időszakban legyen átjárható a korzó, mivel az iskolák többsége a belvárosban van.

Végül a lakók megdicsérték a Városi házirendet, de szerintük sokan nem tartják be, és kérték, hogy a Szentendre és Vidékében jelenjenek meg rendszeresen tájékoztatások.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 10

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 10

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 10
sze 10

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 10
sze 10
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26