2023. december 30., 10:04

A szilveszterkor szokásos tűzijátékozás, petárdázás sok vitát vált ki az ilyesfajta évbúcsúztatás hívei és ellenzői között. A vitában nem akarunk igazságot tenni, de szeretnénk felhívni a figyelmet ezen pirotechnikai termékek felhasználására vonatkozó szabályokra, és azok betartásának kötelezettségére, illetve a veszélyekre.

A szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás hívei és ellenzői közti vita ilyentájt minden évben fellángol, sok állatvédő az állatoknak okozott fokozott stressz mellett a szilveszteri időszakra vonatkozó szabályok áthágásával vádolja a tűzijátékot használókat. Sajnos szinte minden évben érkeznek arról hírek, hogy az év búcsúztatásakor kisebb-nagyobb sérülések történnek a petárdák, tűzijátékok használatakor.

Bárkinek is van igaza ebben a vitában, érdemes a vonatkozó szabályokat még az év utolsó napja előtt áttekinteni, hogy biztosan betartsa mindenki a szabályokat, illetve megelőzze az esetleges baleseteket. A részletes szabályokat a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló, 173/2011. (VIII. 24.) kormányrendelet tartalmazza. 

Ennek néhány fontosabb részét idézzük az alábbiakban. A pirotechnikai termékek osztályba sorolása a következő:

A színpadi pirotechnikai termék kivételével a szórakoztató célra szánt azon pirotechnikai terméket (a továbbiakban: tűzijáték termék),

  1. amely nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak, az 1. pirotechnikai osztályba,
  2. amely alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, a 2. pirotechnikai osztályba,
  3. amely közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 3. pirotechnikai osztályba,
  4. amely nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 4. pirotechnikai osztályba kell sorolni.

Az egyes pirotechnikai termékek felhasználásának szabályait pedig az alábbiakban foglaltuk össze:

– az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek – a petárda kivételével – esetében nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek a megvásárláshoz, birtokláshoz és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint egész évben a jogszabály szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

– a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek – a petárda kivételével – esetében nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint egész évben a jogszabály szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

– a 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek esetében a 18. életévét betöltött személynek nem kell engedély a december 28. és a december 31. közötti megvásárlásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához. A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Összefoglalva: 1. és 2. kategóriájú tűzijátékot magánterületről egész évben használhatunk a jogszabály szerint, 3. kategóriás termékeket pedig csak szilveszterkor. Ez utóbbit, ha nem használták fel, vissza kell vinni a vásárlás helyére!

Vigyázzunk magunkra és egymásra a szilveszteri ünnepléskor is!