2022. október 11., 14:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (HBPMK) elnyerte a Minősített Könyvtár címet. A díj apropóján dr. Tóth Máté igazgatóval készített interjút a Szentendre és Vidéke.

A SzeVi októberi lapszámában megjelent interjúból kiderül, hogy a Minősített Könyvtár címet olyan intézmények kaphatják meg, amelyek egyrészt megteremtik a minőségi működés feltételeit, másrészt kiváló és ráadásul folyamatosan javuló eredményeket tudnak felmutatni. Utóbbi kritériumot a HBPMK a vezetés struktúrájának megváltoztatásával, a munkakörülmények Covid alatt bevezetett inspiráló feltételeivel és a könyvtár olvasók felé közvetített kommunikációjának, valamint a könyvtár dolgozói kedvességének köszönhető egyre növekvő elégedettségével érte el.

Dr. Tóth Máté korábbi munkájából kifolyólag jól átlátta a könyvtár helyzetét, és ennek megfelelően javasolt változtatásokat. Elmondta, hogy jó csapatot sikerült felépítenie, illetve hogy az önkormányzattal való együttműködés is felhőtlen, és a kulturális intézményekkel való jó kapcsolat és együttműködés is páratlan
lehetőségeket ad számukra. Munkája során nagy könnyebbségként tekint a városban élő értelmiségiek magas arányára és a kulturált munkakörnyezetre. Saját magát „gyüttmentként” említve attól tartott, hogy nehezen fogadja be Szentendre, de számára kellemes meglepetés volt, hogy nem így történt.

Az interjúban a könyvtárigazgató elmondta, hogy más agglomerációs városokkal összevetve nálunk jóval magasabb az olvasók aránya: a szentendreiek megközelítőleg húsz százalékát sikerül megszólítani, jelenleg nagyjából ötezer olvasója van a könyvtárnak. Ezt a kiemelkedően magas eredményt a meglévő értékeket megtartva, a korábbi intézményvezetők által lefektetett alapokra építkezve sikerült elérni.

Az intézményvezető szerint az olvasóvá nevelés mindig közös feladat, aminek legalább három szereplője van: a család, az iskola és a könyvtár. Meglátása szerint az ifjúsági könyvtár idővel elfoglalja majd a korábbi fonotékát. Örülne, ha a fiatalok kihasználnák, birtokba vennék ezt a teret, ezért filmvetítésekre, de akár más rendezvényekre is alkalmas sarkot fognak kialakítani: a kezdeményezés részeként az elmúlt télen már próbálkoztak kisebb koncertekkel, hogy ezt a korosztályt bevonják, legyen egy hely, ahová szívesen jönnek a fiatalok, ahol akár melegedni is lehet télen. Ha valaki csak azért megy, hogy otthon spóroljon a rezsin, őket is szeretettel látják.

A beszélgetés kitért az emelkedő energiaárak hatásaira is, szóba került az épület korszerűsítése, bővítési terve, amelynek közbeszerzési kiírását nemrég szavazta meg a képviselő-testület.

A könyvtár programjai,  jövőbeli archiválási, digitalizálási terveinek részletezése kapcsán dr. Tóth Máté kiemelte: arra törekszenek, hogy a könyvtár kimozduljon a passzív, várakozó attitűdjéből, tenniük kell azért, hogy betérjenek a könyvtárba az emberek.

A Szentendre és Vidéke teljes, októberi száma ITT olvasható.

Borítóképünkön dr. Tóth Máté könyvtárigazgató látható – Fotó: Sze-Vi