2013. február 12., 12:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az osteoporosis, közismert nevén a csontritkulás vizsgálata és kezelése igen sok idősödő vagy idős embert érint. Emiatt is nagy jelentőséggel bír a SZEI-ben tavaly novemberben létrehozott osteoporosis szakrendelés, ahol dr. Valkai Terézia belgyógyász reumatológus szakorvos fogadja a betegeket.

 

• Mi a magyarázata az osteoporosisnak?
Az osteoporosis a csontforgalom zavara, amely során a csontfelépülés és a csontlebomlás egyensúlya megbomlik, és a lebontás túlsúlyba kerül a csontépítés rovására.

• Hogyan jön létre ez a negatív folyamat?
A csontépítés legfontosabb tényezői a nemi hormonok, ezért a csontfogyás a nemi hormonok csökkenésével veszi kezdetét, férfiaknál és nőknél egy­aránt. Az osteoporosis kialakulása a változó korra esik. Azonban hiába csökken a hormonszint minden embernél a változó kor után, mégsem lesz mindenkinek ez a betegsége. Bizonyos génállomány mellett a csontfogyás nem következik be, a szervezet tudja pótolni az elveszett állományt.

• Mi az oka annak, hogy ez a betegség napjainkra vált igazán ismertté?
Az osteoporosis mindig is létezett, de régebben a normális öregedéssel együtt járó állapotnak és nem betegségnek tartották, mivel hatásos gyógymódot nem ismertek ellene. Fontosságának felismerésére és a gyógymódok kutatására az űrhajózás fejlődése vezetett. Rájöttek, hogy a hosszú űrutazások tervezésének legnagyobb akadálya a csontritkulás, mivel a súlytalanság állapotában a csontállomány jelentős része egyszerűen felszívódott. Ez a tény helyezte az osteoporosist a kutatások fókuszába.

• Melyik orvosszakma tudja felfedezni, hogy valakinek csontritkulása van?
A csontritkulás felderítése és kezelése igazi határterületi kérdés, mivel sok szakma képviselői találkoznak vele. Leg-
koraibb stádiumban  a nőgyógyász, mivel a változó kori tünetekkel legelőször őt keresik fel. Sok beteget kezel a reumatológus, ahol a csontritkulással együtt járó statikai eltérések miatt jelentkezik a beteg, de felismerheti baleseti sebész is, aki a törött csontokat gyógyítja, vagy az ortopéd, aki szintén találkozik láb- és hátfájós betegekkel. Ugyanakkor a bel-
gyógyász orvos is felfedezhet egyéb betegségekhez csatlakozó csontritkulásos eseteket.

• Melyek  az osteoporosis tünetei?
A legkorábbi tünet a hátfájás, majd a testmagasság csökkenése. A fájdalom bizonytalan, húzó jellegű. A beteg könnyen elfárad, akár egy egyszerű főzés közben is úgy érzi, hogy le kell ülnie. A csontritkulás legsúlyosabb tünete a csigolyák szivacsszerű összelapulása és a combnyak törése.

• Melyik életkortól számolhatunk ennek a betegségnek a kialakulásával?
A csontritkulás kezdete az 50. életévre esik, bár a korai menopauzán átesett nőknél akár 45 éves kor körül elkezdődhet. Ugyanígy a petefészek eltávolítása után, asztmában, pajzsmirigy betegségben szenve-
dőknél, cukorbetegeknél, vesebetegeknél a csontritkulás korábban elkezdődhet.

• Mennyire gyakori  az osteoporosis?
Az 50 évnél idősebb népesség 20%-a szenved csontritkulásban. A megelőzésben igen nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A 10%- os csökkenést elszenvedő betegeket már gondozásba vesszük, kétévente ellenőrizzük, és gyógyszeres kezelésben részesítjük.

• Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a csontritkulás?
A nemzetközi előírás, az ún. szakmai protokoll alapján végzett szakorvosi vizsgálattal, majd a rizikótényezők feltárása után röntgen- és laborvizsgálatokat végzünk, s ezek után kerül sor a csontritkulás műszeres mérésére.

• Mivel gyógyítható ez a betegség?
A csont építéséhez rendelkezésre áll a csontlebontást gátló gyógyszerek nagy csoportja. Ezek zömében foszfortartalmú vegyületek, amelyek a csonthoz kötődve megakadályozzák annak lebontását, de vannak a hormonmolekulát utánzó gyógyszerek is, sőt újabban már biológiai gyógyszerek, ún. „védőoltások” is a csontpusztító sejtek ellen. Az egészséges táplálkozás, a kalciumban dús ételek, a tej, tejtermék és zöldségfogyasztás, a D vitamin pótlása, olajos magvak fogyasztása és napozás révén, valamint az egészséges testmozgás mind hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez. Aki fiatal korában sportol, sokat tesz azért, hogy ne alakuljon ki nála a betegség, mert egy erősebb csontállományból fog a természetes öregedés kapcsán csontsűrűséget veszíteni. Idős korban  a rendszeres sportolás lassítja az öregedés menetét és a csontritkulást. Tehát legalább hetente háromszor sportoljunk az életminőség megőrzéséért.

• Mennyiben jelent előrelépést ez az új szakrendelés?
A szakorvosi rendelőben a reumatológia, az orthopédia és a nőgyógyászati szakrendelések korábban is folytattak osteoporosis-gondozást, azonban a csontritkulást mérő műszer idáig nem állt rendelkezésre. Emiatt a vizsgálatok elvégzésére valamelyik budapesti szakrendelőt kellett felkeresni, nem kevés várakozással és utazással. Az intézet vezetése az e célra elnyert uniós pályázat révén 2012 novemberében beindította az osteoporosis szakrendelést, és ma a csontritkulást mérő műszer is rendelkezésre áll. Jelenleg heten-
te kétszer 6 órában végzünk vizsgálatot, ami ingyenes, mivel az Országos Egészségpénztár finanszírozza.

• Mikor van a csontanyagcsere szakrendelés?
Szerdai napon 13-19 óráig, előzetes időpont egyeztetéssel várom a betegeket.

• Szükséges hozzá beutaló?
Igen, a szakambulanciára bármely szakrendelő vagy alapellátás orvosa, a csontritkulás-
mérésre pedig reumatológus, ortopéd és nőgyógyász adhat beutalót.

Rappai Zsuzsa