2022. november 10., 15:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2022. november 18-án, pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására Szentendrén is folytatódik az oktatás és a pedagógusok helyzetének javításáért meghirdetett országos figyelemfelhívó akció. A tüntetés-sorozathoz csatlakozva városunkban a reggeli órákban élőlánccal, az esti órákban közösségi összefogást erősítő rendezvényen tiltakoznak a szimpatizánsok a Castrum Centernél.

A szülői-pedagógusi összefogás eseményei a pedagógusoknak és diákoknak is megfelelő oktatási feltételek megteremtetéséért az eddigi sztrájkok és szolidaritási kiállások szervezőivel együttműködve, a szentendrei köznevelési intézmények (óvodák és iskolák) támogatásával, nagy, közös kiállással valósulnak meg.

A szervezők tájékoztatása szerint november 18-án, pénteken reggel 7.30 és 8:30 között a Castrum Center parkolójából indulva, a 11-es főút menti járdát használva csatlakoznak az országos élőlánchoz, majd az esti órákban, 18:00 és 20:00 óra között a helyi pedagógusok, diákok és szülők képviselőinek fontos bejelentésével, beszédekkel, közös énekléssel, zenével zárják a közösségi összefogást erősítő rendezvényt.

A november 18-ra szervezett szentendrei élőlánc térképe
A november 18-ra szervezett szentendrei élőlánc térképe

A PDSZ honlapján közzétett tájékoztatás szerint az országos pedagógussztrájkhoz csatlakozó intézményekben az intézményvezető dönti el, hogy a sztrájk ideje alatt megszervezhető-e a tanítás, illetve hogyan biztosítja a diákok felügyeletét. Ha kevesen sztrájkolnak, és megoldott a helyettesítés, a tanítás elrendelhető, és megfelelő végzettségű tanárt kell beküldeni a tanórára, de ha sokan sztrájkolnak, csak felügyelet rendelhető el.

A 2022. évi V. törvény 14. § (19) bekezdése szerint „a sztrájk időtartamáról, a sztrájkban résztvevők várható létszámáról, a sztrájknak a gyermekek, tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről az intézményvezető legkésőbb a sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig tájékoztatja az érintett gyermekek, tanulók szüleit.”

Kapcsolódó cikkünk:

Szentendre is csatlakozott az országos figyelemfelkeltő tüntetésekhez

Borítóképünk az október 27-i kiálláson készült a Castrum Centernél. Fotó: Isza Ferenc