2021. május 4., 14:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A háziorvosok nagyobb létszámú oltási napjain önkormányzati dolgozók segítik az oltások zökkenőmentes lebonyolítását. Fő feladatuk az oltásra érkezők irányítása – az ún. betegirányítási teendők ellátása –, ezzel az orvosok mellett dolgozó asszisztenseket tehermentesítik, akiket lefoglal az oltások időigényes adminisztrálása.

A Bükkös parti háziorvosi rendelőben az oltási napokon önkormányzati dolgozók fogadják az érkezőket. Az esetleges fertőzések elkerülése miatt a rendelő udvarán alakítanak ki várakozó helyet kellő távolságban elhelyezett székekkel. Szükség esetén felhívják a figyelmet a járványügyi szabályok – maszkviselés, távolságtartás – betartatására.

Az önkormányzati önkéntesek segítenek a beleegyező nyilatkozat kitöltésében. Az oltási időpontok szerint engedik be a pácienseket a váróba, hogy egy légtérben egyszerre ne tartózkodjanak sokan. A kísérőket megkérik, hogy kint várakozzanak, leszámítva azokat az eseteket, amikor támogatásra szorul az oltásra érkező.

– Az oltásra érkezők fegyelmezettek, maszkot viselnek, általában pontosan a megadott időpontra érkeznek. A többség hozza az előre kitöltött beleegyezési nyilatkozatát, akinek nincs, annak a helyszínen adunk. A várakozási idő alatt a legtöbben figyelnek a távolságtartásra, és sokan választják a szabad levegőn való várakozást – számolt be tapasztalatairól Nagy Tünde, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár munkatársa, aki önkéntesként segít a háziorvosok oltási napjain.

Fotó: Nagy Tünde