2020. június 23., 17:15

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében felhívjuk figyelmét arra, hogy Önnek is érdeke otthonában megakadályozni a szúnyogok szaporodását!

Miért?
A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, ehhez azonban szükséges, hogy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból felvegyék a kórokozókat. Hazánkban és a környező országokban is várható olyan csípőszúnyog fajok felbukkanása, melyek korábban nem fordultak elő Európában.

A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy a csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Számos olyan járványügyi szempontból fontos szúnyogfajt ismerünk, melyek lárvája kis térfogatú pangó vízgyülemekben él. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Védekezzen Ön is a szúnyogok ellen! Letöltené, olvasná pdf-ben? Kattintson! »»

Hogyan?
Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében szúnyoglárvák fejlődését észleli, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezésre.

Ne hagyja, hogy a virágcserepekben, cserépalátétben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot stb. fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel.

A garázs, pince, akna, stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

A kerti tóban tartott apró halak legtöbbje elfogyasztja a szúnyoglárvákat.
A rendszeres kezelt, tisztított vizű medencében nem maradnak életben a szúnyoglárvák.