2017. január 18., 20:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Ökumenikus Imahét jegyében Verseghi-Nagy Miklós polgármester a Városházán vendégelte meg városunk egyházi vezetőit.

Az Ökumenikus Imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amelyet évről évre január közepén tartanak. Az idei imahét Szentendrén múlt vasárnap kezdődött. Este 6-kor találkoztak a hívők a Református templomban, és a hét folyamán minden szentendrei felekezetnél közösen imádkoznak a gyülekezetek tagjai.

A találkozónak az ökumenikus imahéten túl különös jelentőséget adott a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója, melyet a protestáns egyházak idén ünnepelnek. A közös megemlékezés január 1-jén fáklyás felvonulással kezdődött.

Az Ökumenikus Imahét apropóján városunk polgármestere január 18-án az irodájába invitálta a helyi egyházi vezetőket egy villásreggelire, ahol kötetlen formában beszélgettek a tavalyi évről és az idei tervekről.

A vendégek: Blanckenstein György katolikus plébános, Frész Timóteus, a Ferences Gimnázium igazgatója, dr. Harmathy András református lelkész, Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész, Dani Zsolt, a baptista egyház vezetője és dr. Mosolygó Péter görög katolikus lelkész voltak.

Az egyházi vezetők egyetértettek abban, hogy jó kezdeményezés a párbeszéd a városvezetéssel, és örömmel vesznek részt az ilyen jellegű találkozókon. Mindannyian úgy érzik, hogy a város világi vezetése mindent megtesz a közös munka és a kapcsolatok erősítése érdekében.

A reggeli közös imával kezdődött, az asztali áldást a katolikus plébános, Blanckenstein György mondta el. A terített asztal mellett a vendégek beszámoltak a tavalyi évről, beszélgettek a programokról és felsorolták az idei évre vonatkozó terveiket, különös tekintettel a reformáció ötszázadik évfordulójára.

Több egyháznál is készülnek kisebb-nagyobb beruházásokra: a Ferences Gimnázium 1,5 milliárdos állami támogatásból sportcsarnokot épít, az evangélikusok orgonát készíttetnek, és a katolikus Péter-Pál templomon is végeznek majd idén jelentősebb felújítási munkákat. „Merni kell nagyot álmodni” – mondta Frész Timóteus, a Ferences Gimnázium igazgatója a hatalmas beruházásra utalva, és elmondta, hogy jövő ősszel már szeretnék felavatni az új létesítményt.

A jó hangulatban elköltött reggeli végén Dani Zsolt baptista lelkész vezette az imát, amelyben megköszönte a városnak az egyházak felé való nyitottságát, örömét fejezte ki, hogy így együtt imádkozhatnak, dolgozhatnak a helyi vezetők. Végül Isten áldását kérte a városra azzal a kéréssel, hogy a lehetőségeket megmutatva segítsen, hogy a kapuk is megnyíljanak a nagyot álmodni merők előtt.