2017. január 26., 12:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Ökumenikus Imahét január 15-én vasárnap kezdődött a református templomban és közös imával végződött 22-én az evangélikus templomban.

Az Ökumenikus Imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amelyet évről évre január közepén tartanak. A hét folyamán minden szentendrei felekezetnél közösen imádkoztak a gyülekezetek tagjai a helyi egyházi vezetők irányításával.

Az imahétnek különös jelentőséget adott a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója, melyet a protestáns egyházak idén ünnepelnek. A közös megemlékezés január 1-jén fáklyás felvonulással kezdődött.

Az imahét első eseményére a Református templomban került sor január 15-én vasárnap, ahol a római katolikus káplán, Nagy Sándor atya hirdetett igét. Az összefogást gyönyörűen példázza, hogy a különböző egyházaknál a másik felekezet lelkészei vezette a közös imát. Hétfőn a Ferences Gimnáziumban Dr. Harmathy András ref. lelkész, kedden a Fő téri ortodox templomban Gálity Vojiszláv ortodox  parochus, szerdán a Péter-Pál templomban Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész, csütörtökön az Offline Centerben Dr. Mosolygó Péter görög katolikus lelkész, pénteken a Református Gimnáziumban Róbert atya, a Ferences Gimnázium igazgató helyettese, szombaton a Plébániatemplomban Dani Zsolt baptista lelkész és vasárnap az Evangélikus templomban Blanckenstein György római katolikus plébános hirdetett igét.

Az imaheti alkalmak minden este 18 órakor kezdődtek és szeretetvendégséggel értek véget, melyre a hívők vittek egy-egy tál süteményt.
Az Ökumenikus imahét jegyében Verseghi-Nagy Miklós polgármester az irodájába hívta meg városunk egyházi vezetőit egy villásreggelire, ahol kötetlen formában beszélgettek.

Az vendégek egyetértettek abban, hogy jó kezdeményezés a párbeszéd a városvezetéssel, és örömmel vettek részt a találkozón, ahol a terített asztal mellett beszámoltak a tavalyi évről, beszélgettek a programokról és felsorolták az idei évre vonatkozó terveiket különös tekintettel a reformáció ötszázadik évfordulójára. A jó hangulatban elköltött reggeli végén, Dani Zsolt, baptista lelkész vezette az imát, amelyben megköszönte a városnak az egyházak felé való nyitottságát, örömét fejezte ki, hogy így együtt imádkozhatnak, dolgozhatnak a helyi vezetők.

Az Ökumenikus imahét az evangélikus templomban zárult 22-én vasárnap Blanckenstein György római katolikus plébános vezetésével.