2016. szeptember 20., 09:16

Magyarországon egyedülálló a ZTE Hungary Kft. Szentendrén bemutatott mintaprojektje, az “okos parkolási zóna”, melynek lényege, hogy a parkolót keresőket mobiltelefonos applikáció vezeti a szabad helyekhez, illetve út menti kijelző tájékoztat a szabad helyek számáról. Az aktuális információkat a parkolóhelyek aszfaltjába süllyesztett érzékelők továbbítják a rendszer központjába.

A parkolásirányítási rendszer kiépítésével az egyes parkolóhelyek foglaltságáról szóló adatok már a behajtási ponton elhelyezett kijelzőn tájékoztatják a járművezetőket a szabad helyek számáról, megkímélve őket a felesleges utaktól, csökkentve a zajterhelést és a légszennyezést. A ZTE „okos parkolási zóna” projektje Magyarországon egyedül Szentendrén érhető el.  A rendszer egyelőre 66 parkolóhelyet tart nyilván a Duna-korzón a Bükkös pataktól a Péter Pál utcáig terjedő szakaszon.

A városban három hónapon át pilot projektként működő parkolásirányítási rendszert Liu Siao Kang, a ZTE Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója adta át Szentendre vezetésének. Megköszönte a partnerek próbaüzem alatt nyújtott segítségét, a Pest Megyei Közgyűlés, Szentendre Önkormányzata, a ZTE Magyarország Kft., a Magyar-Kínai Új Befektetők Szövetsége együttműködését.

A ZTE a távközlési berendezések és mobilkészülékek egyik piacvezető gyártója, széles választékot kínáló termékcsaládja mellett hálózati és hálózat nélküli professzionális megoldásokat nyújt világszerte – mondta a cégvezető. Hozzátette: a ZTE smart city projekt már több mint 40 országban van jelen, a cég irányításával több mint 140 városban alakítottak ki okos megoldásokat. Ezáltal a világ egyik meghatározó résztvevőjévé váltak e területen, az általuk kidolgozott modell Kína egyik sikerszimbóluma lett. Liu Siao Kang elmondta: a ZTE folytatja innovációs fejlesztéseit és erősíteni kívánja kapcsolatát a magyar kormánnyal. “Az itteni smart parkoló projekt egy reményteli kezdet. Hiszem, hogy a jövőben még több modern technológiai fejlesztéssel állhatunk Magyarország szolgálatára. Reméljük, hogy modernebb és kényelmesebb életet teremthetünk Magyarország számára, és hiszek abban, hogy szebbé varázsolhatjuk a jövőt tudással” – zárta beszédét ZTE Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester az együttműködést megköszönve elmondta: örömmel mondtak igent a felkérésre, mert a kezdetektől biztos volt abban, hogy Szentendre számára fontos és hasznos fejlesztés részese lesz a város. A parkolás különösen a belvárosban kritikus probléma, melynek megoldása nagyon fontos. Amikor a projekthez 50 és 100 közötti parkolóhellyel rendelkező területet kerestek, a polgármester a Duna-korzót javasolta, mely az itt élők és a turisták számára is a legfrekventáltabb hely, ahol a legnagyobb szükség van erre a fejlesztésre.

“Szentendrét a művészetek városaként tartják számon, ugyanakkor tudni kell, hogy a város a vezető technológiai megoldások alkalmazásában is élen jár” – emlékeztetett a polgármester. “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az országban Szentendrén elsőként valósult meg mobil árvízvédelmi fal 333 méter hosszúságban, és nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy a ZTE segítségével szintén az országban elsőként valósulhatott meg az intelligens parkolási rendszer Szentendrén. Amit látunk, egy kezdet. Nagyon nagy potenciál van ebben a város számára, úgy ennek a rendszernek a kiterjesztésében, mint további smart city megoldások alkalmazásában, ezzel javul az életminőség, a komfortfokozat és a hatékonyság is jelentősen növelhető” – mondta Verseghi-Nagy Miklós.

Yang Jun, a ZTE alelnöke szerint az emberek jobb életre való vágya tükröződik az okos megoldások keresésében. Emlékeztetett: ma már mindenki zsebében ott van a mobiltelefon, amiben a legcsodálatosabb, hogy egy pici képernyőn keresztül a világ minden részével kapcsolatot tudunk teremteni. Az alelnök örömét fejezte ki, hogy a projekt segítségével több évtizedes tapasztalataikat megoszthatják a szentendreiekkel, energiatakarékosabbá és komfortosabbá téve a várost a helyiek és az ide látogatók számára.

A parkolásirányítási rendszert a Duna-korzón, a Bolgár utcai parkoló közelében elhelyezett kijelző leleplezésével avatták fel. Innen városnéző kisvonat szállította a vendégeket a Városházára, ahol a ZTE képviselői kivetítő segítségével mutatták be a rendszer működését.

A parkolóhelyek szabad vagy foglalt voltát az aszfaltba süllyesztett érzékelők továbbítják rádiós úton a jeleket összegyűjtő három alállomás felé, s azokon keresztül a feldolgozást végző, központi alkalmazás felé, amely a felhasználóhoz juttatja az információt. A szabad helyek számáról egyrészt az út mentén elhelyezett digitális kijelző tájékoztat, másrészt a projekt Google Play áruházból díjmentesen letölthető mobil alkalmazása a Google térkép segítségével a szabad parkolóhelyre vezeti az autóst.  Ezen felül a rendszer tájékoztat a díjfizetési időszakról, a díj mértékéről, és előkészíti a felhasználó számára a parkolást kezdeményező sms-t is, oly módon, hogy beírja a rendszámot, a vonatkozó parkolási zóna számát az ügyfél telefonszolgáltatójának előhívószámával. Az app elérhető a Google Play áruházban Smart Parking(ZTE Corp.) néven.

« 2022. szeptember » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
hét 26

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 26

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 26

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 26
hét 26
hét 26
hét 26

Európai Sporthét – Szentendre

szeptember 23. - szeptember 30.
ked 27