2016. szeptember 26., 11:23

Idén ősztől új funkcióval nyílik meg újra a Kerényi parkban a volt Rodin Café. Az Offline Center rendszeres ifjúsági programokkal, barátságos szép környezetben várja majd a szentendrei fiatalokat, családokat. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel és Barbarics Péterrel, az Offline Center vezetőjével beszélgettünk az új közösségi helyszínről.

offline-4
Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Barbarics Péter, az Offline Center vezetője

A kezdetek
A kezdeményezés nem most indult. Évek óta több sikeres rendezvénnyel bizonyította a helyi baptista közösség, hogy a fiataloknak tartalmas, színvonalas programokat tudnak kínálni. Minden nyáron városfelújítási akciókat szerveztek a várossal szoros együttműködésben, akár a Bükkös-patakon átívelő fahíd, akár a meder takarítása volt a cél. Az elsősorban gimnazista diákoknak szervezett alkalmakra pedig neves előadókat, együtteseket hívtak meg, volt éjszakai kvízjáték-maraton, extrémsport-bemutató és beszélgetős est. Legutóbb a városi majális és a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál programjaiba kapcsolódtak be. A sikeres rendezvényeknek azonban nem volt állandó helye.
Szentendre a korábbi 10 ezres lélekszámát az utóbbi években jócskán átlépte, ma már 27 ezren élnek itt, miközben a város infrastruktúrája alig nőtt. A pezsgő kulturális, ifjúsági és családi programokhoz nincs elegendő közösségi tér, ezért a városvezetés a nemrég felszabaduló helyszínt nem pályáztatta meg egy újabb vállalkozás számára, hanem átadta ifjúság-központú közösségi helyszínnek.
Az Offline Centert a helyi Baptista Gyülekezet alapítványa üzemelteti, melynek aktivistái előzetesen komoly dokumentációban vázolták koncepciójukat. A programterveket, küldetést a képviselő-testület jóváhagyásával, idén ősztől valósítják meg. A tervek szerint nemcsak a fiatalokat szólítják meg programjaikkal, de rendszeres családi rendezvényekkel várnak minden korosztályt.

offline5

Felújítások
Az Offline Center tereinek megújítását kalákában oldották meg, nagyrészt a Baptista Gyülekezet fiataljai jöttek segíteni, de sok ismerős, barát hozzátette munkáját az épület megszépüléséhez. A beázott tetőszerkezetet megerősítették, a belső tereket barátságos színekkel, természetes anyagokkal tették hangulatossá. Új festést kapott a mennyezeti lambéria, a korábbi elegáns, de kicsit rideg kőoszlopokat faburkolattal vették körül. Új asztalok, székek, kényelmes fotelek és kanapék kerültek a belső térbe, a kandalló elé csocsóasztalok. A tervek, illetve igények tükrében pedig újabb játékok vagy sporteszközök gazdagítják majd a klubot. Kis pódiumszínpaddal egészül ki a tér, melyen hamarosan bemutatkozhatnak a fellépők. A nagy üvegablakok fölötti sínekre kerülhetnek az időszaki kiállítások művei. Az épület mellé a tervek szerint jövő tavasszal biciklitárolókat is kihelyeznek.

Offline Center online is
Küldetésüknek nem mond ellent, hogy a programokat elsősorban a legnagyobb közösségi oldalon osztják meg az érdeklődőkkel, jelen vannak az Instagramon, és hamarosan elérhető az Offline Center honlapja is. A napokban készülnek el a szóróanyagok a programokról, és remekül kihasználják az épület adottságait: az óriási üvegfelületekre színes feliratokkal kerülnek fel az aktuális hírek. Az épületben ingyenes wifi szolgáltatás teszi teljessé a fiatalok komfortérzetét. „Nem célunk leszoktatni a fiatalokat az okostelefonok, internet használatáról, a cél az, hogy valódi közösségben, valódi emberi kapcsolatokat kapjanak, otthonos környezetben” – fogalmazza meg Barbarics Péter az új kezdeményezés fő irányát. Péter mindössze 27 éves, a projekt vezetésén túl családi vállalkozásban turisztikával foglalkozik, külföldi, főként keresztény missziós csoportoknak szerveznek Magyarországra és a kör-
nyező országokba utazást. Feleségével, aki szülésznőnek tanul, tavaly házasodtak össze, ő is segít kreativitásával az Offline Center megismertetésében.

offline2

A jövő
„Középtávú tervünk, hogy az épületet körülvevő parkot is az Offline Center koncepciójához igazítjuk, az egykori felvonulási teret a zászlótartóval és betonkoszorúval elbontatjuk, és egy artisztikus-rekreációs helyszínt alakítunk ki. Már megkezdődtek a tárgyalások építészekkel, ipari formatervezőkkel, kertépítészekkel, akikkel workshop formájában a jövő évben megtervezzük a terep rendezését, és az ide kerülő artisztikus műtárgyakat, melyek nemcsak esztétikusak lesznek, de mozgásra is ösztönöznek. A fából, kőből, természetes anyagokból készülő egyedi műtárgyakon és a körülöttük kialakított térben gördeszkázni, biciklizni, görkorcsolyázni, sétálgatni, üldögélni, beszélgetni lehet majd. A kivitelezésre 2018-ban nemzetközi workshopot hoznánk létre, s az alkotók a város vendégei lesznek” – foglalta össze a terveket Gyürk Dorottya alpolgármester.

 

Az Offlioffline_logone Center nyitott, minden itt élő, vagy szentendrei iskolába járó fiatal igényeit igyekeznek kiszolgálni a tizenévesektől a huszonévesekig. A szülők nyugodtan engedhetik el ide kamaszgyerekeiket, mert itt tartalmas programokon vehetnek részt, jó társaságban, biztonságban.

Várják a helyi közösségek, iskolák, programszervezők ötleteit, jelentkezését: offlinecenter@gmail.com.
Hírek, programok: facebook.com/offlinecenterszentendre

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 08

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.