2022. március 3., 12:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzatoknál nem, csak idegenrendészeti regisztrációs ponton veszik nyilvántartásba az Ukrajnából érkezett menekülteket. Központi döntés alapján dől el az is, hogy kinek hol biztosítanak szállást és ellátást. A V8-ban felajánlott szálláshelyekre is az idegenrendészeti döntést követően érkeznek majd menedéket kérők. Fülöp Zsolt polgármester levélben kért tájékoztatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, illetve a Pest megyei kormányhivatal vezetőjétől, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes befogadást kérő személy kér segítséget városunkban. 

A közelmúltban egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot a menekültek fogadásával kapcsolatosan.

Az országba érkező menekülteket a határátlépési helyen, vagy más idegenrendészeti regisztrációs pontokon kell regisztrálni, ott döntenek arról, pontosan hol kell jelentkezni a menedéket kérőnek, hol biztosítanak szállást és ellátást számukra.

Hol regisztrálják a menekülteket?

Aki nem regisztrál a határnál, annak Budapesten, a nagy pályaudvarokon (Keleti és Nyugati) van lehetősége erre a kihelyezett idegenrendészeti regisztrációs pontokon. Vagy ha oda bármely okból nem tud eljutni, a budapesti idegenrendészeti központban, a XI. kerületi Budafoki út 60. szám alatt kell jelentkeznie.

Budapesten jelenleg budapesti magánszállásokra, szállodákba irányítják a regisztrált menedékes státuszú menekülteket. Tehát aki a hivatalos központi segítséget szeretné igénybe venni, annak mindenképpen valamelyik regisztrációs ponton kell nyilvántartásba vetetni magát. Itt dől el az is, pontosan hol és milyen szállást jelölnek ki számára, illetve hogyan juthat egyéb segítséghez.

Miután még nem érkezett értesítés a hivatalos eljárásrendről, Fülöp Zsolt polgármester levélben kért tájékoztatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, illetve a Pest megyei kormányhivatal vezetőjétől, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes befogadást kérő személy kér segítséget városunkban. Továbbá, hogy milyen eljárásban kerül sor a városunk által felajánlott és azóta 30 fő számára kialakított ideiglenes befogadóhely igénybevételére?

Nyolc menekültön már segítettünk

Amíg a válaszok megérkeznek, az önkormányzat a rendelkezésére álló információk alapján igyekszik segíteni az önkormányzatnál jelentkező menekültnek. Így a kedden este jelentkezett nyolcfős család számára az éjszakai szállást megoldották, majd szerdán a rendészeti igazgatóság munkatársai segítségével eljutottak a Nyugati pályaudvaron lévő regisztrációs pontra, ahol nyilvántartásba vették őket. Miután azonban nem szerettek volna egy távoli, kelet-magyarországi szállásra utazni, úgy döntöttek, dunakeszi rokonaikhoz utaznak tovább. Szerdán délután négy órakor megérkeztek dunakeszi rokonaik, akik megköszönve az önkormányzat eddigi segítségét, két autóval haza is szállították a nyolcfős menekült családot.

Az önkormányzat a menekültek ellátásával kapcsolatosan felhívja a figyelmet, hogy sem az önkormányzatoknál, sem a katasztrófavédelemnél, sem a kormányhivataloknál nem lehet regisztrálni, ezért a menekülteket mindenki irányítsa az idegenrendészeti regisztrációs pontokhoz, mert csak akkor kerülnek be a központi rendszerbe, és csak a hivatalos regisztrációt követően jogosultak ellátásra. A regisztrációt követően központilag döntik el, hogy melyik szálláson kiket szállásolnak el. A városunk által a V8-ban felajánlott szálláshelyekre is kizárólag központi döntés után érkezhetnek menekültek.

Hogyan segíthet?

A menedéknyújtással járó karitatív feladataink ellátásához szükséges források biztosításához a Szentendréért Közalapítvány számlaszámára (11742087-20073857 – IBAN szám: HU50 1174 2087 2007 3857 0000 0000) utalással járulhatnak hozzá. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Felajánlás az ukrajnai menekültek megsegítésére”.

A Szentendrén és környékén élők nem pénzbeli adományait a Dunakanyari Család-és Gyermekjóléti Intézmény (Szentendre, Szentlászlói út 89.) és a Szentendrei Kulturális Központ, Dunaparti Művelődési Ház, Barlang (Szentendre, Duna korzó 18.) fogadja. Az adományokat munkanapokon 8 és 16 óra között adhatják le. A Dunaparti Művelődési Házban (a Barlangban) március 5-én, szombaton is várják az adományokat 10 és 17 óra között.

Jelenleg az alábbiakra van leginkább szükség:

– tiszta takarók (mosva), polifoamok, hálózsákok, felfújható matracok, izolációs fóliák,

– tartósélelmiszerek, melyek magukban is elfogyaszthatók: konzerv, csokoládé, energiaszelet, müzliszelet, tápszer, bébiétel, gyümölcslé, termoszok,

– babaápolási szerek (pelenka, nedves törlőkendő, krém),

– kézfertőtlenítő, higiénés törlőkendő, tisztálkodási szerek,

– nem lejárt szavatossági idejű gyógyszerek, bontatlan csomagolásban gyógyászati kiegészítő eszközök (fásli, géz, ragtapasz, kötszer).

(Borítóképünkön orosz-ukrán háború elől menekülő emberek láthatók Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)