2023. szeptember 13., 12:18

Harmadik alkalommal szervezte meg a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségépítő, szakrális programsorozatát, a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét. Újra kitárták kapuikat a szentendrei templomok és imaházak a zenei, irodalmi, egyház- és képzőművészeti programok előtt. Az évközben zárva tartó szerb ortodox templomokba is bepillanthattunk, és megismerhettük történetüket ezen a hétvégén.

A programok szervezésébe idén is bekapcsolódtak a helyi vallási közösségek és kulturális intézmények – a Szentendrei Keresztelő Szent János Plébánia, a Szentendrei Baptista Gyülekezet, a Szentendrei Református Egyházközség, a Szentendrei Evangélikus Gyülekezet, a Szerb Egyházi Múzeum, a Szántó Emlék- és Imaház, a Chaj Galéria, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a MANK Galéria, a Tourinform iroda és a Szentendrei Skanzen.

Felemelő, meghitt és örömteli pillanatokat élhettek át mindazok, akik a Ferenczy Múzeumi Centrum programsorozatának részesei voltak. Köszöntőkkel, közös imával és a Rámpatárlat megnyitójával indult a hétvége a Református templom kertjében. Egy ősi szójáték, a palindrom segítségével kaptak új értelmet a kiállítás mondatai, attól függően, hogy induláskor vagy megérkezéskor olvassuk őket. A program Rajkai Zoltán színművész és Sipos Dávid drámapedagógus verses beszélgetésével folytatódott. Ebben az évben is rendkívül népszerűek voltak a Tourinform iroda templomsétái Komáromi-Raisz Borbála vezetésével és a szerb ortodox templomokat bemutató előadások dr. Golub Xéniával és Vukovits Koszta művészettörténésszel. Bodonyi Emőke művészettörténész előadásában a Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyének falfreskóiról, a szentendrei művésztelep alapító festőművészeiről beszélt, Simkó-Várnagy Mihály csellójátékával fűszerezve. Az Év műtárgyát, Zsivkovics Mihály ikonfestő alkotását Vukovits Koszta művészettörténész vetített képes előadással mutatta be a Szerb Egyházi Múzeumban.

A Skanzen gyalogos és bringás templomtúrákat, kézműves programokat szervezett, szombaton pedig az Erdély tájegység unitárius templomában orgonamuzsikával kísért istentiszteleten és csellókoncerten vehettek részt a látogatók.

Két tragikus sorsú művészt, Radnóti Miklóst és Vajda Lajost idézte meg életük, költeményeik, írásaik, képeik felvillantásával Kiss Eszter színművész és Szabó Noémi művészettörténész a Vajda Múzeumban. Az esten Németh Pákolicz Tamás író, előadóművész működött közre. Az irodalmi események sorában Weiner Sennyei Tibor József Attila-díjas költő tartott rendkívül érdekes előadást az Evangélikus templomban halhatatlan költőnkről, Petőfiről.

Mézeskalács-festéssel, virág-hajkoszorú készítéssel várt a MANK kreatív programja a Preobrazsenszka templom kertjében, a Református templomban pedig Pirk János festményei ihlette kézműves programon vettek részt a gyerekek.

A Szántó Emlék- és Imaházban idén is Radnóti Zoltán vezette a Shabbat fogadást, vasárnap ugyanitt fergeteges táncházat tartott Preisz Judit, aki a hora tánc lépéseivel ismertette meg a közönséget.

A MANK Galéria Békét teremtő magány című kiállításához kapcsolódott Mező Misi önvallomásokkal telt zenés-mesélős délutánja. A Vujicsics téren fantasztikus hangulatot teremtett Falusi Mariann klezmerkoncertje és a délszláv muzsikát játszó, virtuóz ViGaD együttes.

Különleges atmoszférájú koncertet adott a Capella Savaria kamarazenekar a Péter-Pál templomban. Műsorukban olasz barokk zeneművek csendültek fel korhű hangszereken. Az Evangélikus templomban a Trüffel Quartett, a Refomátus templomban Szotyori Nagy Gábor orgonaművész varázsolta el a közönséget. A csodálatos hangú, nyolctagú Szent Efrém Férfikar idén is könnyeket csalt a hallgatóság szemébe. A hétvégére a koronát a zárókoncert tette fel a Belgrád Székesegyházban, ahol a szerbiai Sveti Stefan Dečanski kórus lépett fel Tamara Adamov Petijevic egyházzenei kutató vezényletével. A koncertek szellemi-lelki feltöltődést adtak és mindenki érezhette, mennyire másként érint meg egy dallam, ha az a szakrális térben, egy templom falain belül szólal meg.

Ahogy a programokon, úgy a múzeumokban is teltház volt: a Ferenczy Múzeumi Centrum nyolc kiállítását, a MANK Galéria kiállítását és a Szerb Egyházi Múzeum gyűjteményét is belépőjegy nélkül lehetett látogatni az esemény karszalagjával egész hétvégén. A tervek szerint jövőre ismét lesz Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje, már most írjuk fel a naptárba a dátumot: 2024. szeptember 6-8.!

A Ferenczy Múzeumi Centrum összefoglaló kisfilmje a III. Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje eseményeiről:

További képek a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje FB-oldalán.

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum