2015. augusztus 7., 19:46

A Szentendrei Nyár eseményeiről, a X. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválról és a város megújuló arculatáról kérdeztük Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestert.

A Szentendrei Teátrum és Nyár derekán járunk. Milyen visszajelzések érkeztek eddig az idei kulturális kínálatról?
Az idei programok sokszínűek, széles spektrumú kínálat jellemzi. A palettán egyaránt megtalálhatóak a zenés daraboktól a felolvasószínházig, a sokszereplős előadásoktól a
monodrámáig, a fajsúlyosabb műfajoktól a könnyű nyáresti szórakozást nyújtó előadásokig minden. A változatos programból kedvére válogatott a közönség, így teltházzal mennek az esték. A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes a nyári színházi idényben ilyen változatos műsorral megjelenni. Jövőre a zenei
kínálatra még erősebben szeretnénk koncentrálni, ismét a jazz és a világzene felé nyitni.

A koncertek helyszíne most a Dunaparti Művelődési Ház udvara és a MűvészetMalom. Korábban a jazz- és folkestek a Barcsay Múzeum udvarán nagy sikerrel mentek. Ezen a helyszínen folytatódik majd jövőre a koncertek sora?
Szeretnénk visszakapni a Barcsay udvart, már tettünk lépéseket ez ügyben, mert meggyőződésem, hogy a folk-, világzenei és jazzkoncertek ideális helyszíne ez a bensőséges kis tér. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a Söndörgő együttes tagjaival, hogy jövőre megrendezhessük a Balkán fesztivált neves előadókkal, erősítve városunk zenei hagyományait.

Hagyományainkat, városunk nemzetiségeit mutatta be az Ister Napok keretében a Nemzetiségi Napok.
Nagyon jól sikerült ez a program, a városban élő dalmát, német, cigány szerb, román, szlovák, lengyel közösség nagy örömmel vett részt a programban, bemutatva autentikus zenei és néptánc örökségüket. Jövőre a gasztronómiai kínálatot lehet szélesíteni, nemcsak egy kóstoló erejéig, hanem széles étel-, italkínálattal, hiszen ez is része nemzetiségeink kulturális örökségének.
Azt, hogy a hagyományok ma is működnek, mi sem mutatja jobban, hogy az Ister Napokon a dalmátok ősi esőhozó szokását, a dodolázást felelevenítve, perceken belül leszakadt az ég. A fesztiválzáró gyertyaúsztatás pedig most is a legnépszerűbb pontja volt az eseményeknek. Jövőre a vízi programokat szeretnénk még gazdagítani hajós felvonulással, bevonva a helyi egyesületeket, megemlékezve a fesztivál névadójáról, a Dunáról.

A nyár zárófesztiválja most is a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál lesz. A jubileumi eseménysorhoz a Városháza is hozzájárul egy érdekes programmal…
A fesztivál eredetileg a helyi civilek bevonásával indult. Szeretnénk, ha a jövőben egyre többen kapcsolódnának a rendezvénysorozathoz, megnyitva a galériák, üzletek, éttermek, az itt élők házának kapuit, hozzátéve saját szervezésű programjaikat a kínálathoz. Az idén is indít pincetúrát a Szeresd Szentendrét Egyesület, ehhez a hivatal készséggel hozzájárul a kulcsok átadásával, hogy a sosem látott városi közintézmények, házak pincéibe is bepillanthassunk.
Az önkormányzat is bekapcsolódik a rendezvénybe, szombaton megnyitjuk azokat a helyiségeket a Városházán, amelyeket ritkán látnak a városi polgárok, akik legtöbbször csak az ügyintéznivalók miatt lépik át az épület küszöbét. A nemrég felújított kis házasságkötő termet mutatjuk be, ahol megtekinthetik Bánovszky Miklós egyik frissen restaurált, újrakeretezett, nagyon szép képét. A vezetés a Díszteremmel folytatódik, ahol a T’Rakija zenekar ad koncertet. Érdekesség, hogy az együttesben kolléganőnk, Bonczó Emese játszik ütős hangszereken. Nemrég a hivatal dolgozóit kértük fel arra, hogy mutassák be kreatív oldalukat, így a Városháza dolgozóinak tárlata nyílt meg festményekből, fotókból, gobelin- és faintarzia-munkákból a galérián, Verseghi-Nagy Miklós polgármester zongorázott. Most Emese is bemutatkozhat más oldaláról, autentikus balkán zenét játszó együttesével. A Nyitott Városháza program háziasszonyaként ezúton hívok mindenkit szeretettel a programra, melyben a polgármester szobájában nyílt minitárlatot is bemutatjuk. Deim Péter, Aknay János és Bereznai Péter munkái láthatók a falakon, a Művésztea sorozatunk részeként. A tárlatvezető Vincze Ottó, a VLS elnöke lesz.

Milyen programmal készül még a Városháza?
További érdekesség lesz még a fesztiválprogramban a nemrég kiírt városi logópályázatunkra érkezett munkák kiállítása. A felhívásra számtalan pályamunka érkezett helyi művészektől, grafikai stúdióktól és szárnypróbálgató kreatív fiataloktól egyaránt. A jeligés pályázatokat neves helyi művészekből álló szakmai grémium zsűrizte, kiválasztva a három legjobb alkotást. Úgy gondoltuk, nemcsak e három munkát mutatjuk meg a városlakóknak, mert valamennyi érdemes a figyelemre. A legjobb 18 logóból kiállítást rendezünk a Városháza Galérián, és a pályamunkák mindegyikét meg lehet tekinteni a színes, lapozós katalógusban, szintén a kiállítás helyszínén. A város végleges logója a tervek szerint már idén szerepel majd nemcsak a polgármesteri hivatal levélpapírjának fejlécében, névjegykártyáin és protokollanyagain, de jövőre a megújult városi honlapokon, a turisztikai kiadványokban, a kulturális intézmények kiadványain is visszaköszön majd a város új arculata.

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 08

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 08

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 08
hét 08

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 08
hét 08
hét 08
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26