2021. július 30., 09:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A nyár végéig lezárva maradhat az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút szentendrei szakaszának egy része, a vízszolgáltató DMRV-nek a kerékpárút alatt húzódó regionális szennyvíz nyomóvezetéken végzett hibaelhárítási munkálatai miatt. A kerékpárút Postás strand és a Dera-patakon átvezető új kerékpáros híd közötti szakasza zárva van, a Postás strandtól északra és a Dera-hídtól délre használható. A lezárt szakasz helyett a 11-es számú főúton kijelölt kerékpáros nyomon vagy a párhuzamosan vezető járdán haladhat a forgalom.

A DMRV Zrt. 2021. július 10-én jelezte, hogy a regionális szennyvízelvezető rendszer nyomóvezetékén meghibásodást észleltek. A hiba feltárása során kiderült, hogy a 2550 m hosszú nyomóvezetéknek az árvízi védműben futó szakaszán keletkezett dugulás. Mivel ezen a részen a kerékpárút a gáton vezet, a munkálatok megkezdéséhez le kellett azt zárni a forgalom elől.

A hiba behatárolását és elhárítását nehezítette, hogy a nyomóvezeték több szerelőaknáját – valószínűsíthetően – a kerékpárút építésekor betemették, befedték és leaszfaltozták. A nyomóvezetéket mintegy száz méterenként látták el a szakaszolhatóság érdekében szerelőaknákkal. A dugulást okozó lerakódás a Postás strand és Dera-híd közötti szakaszon volt, feltárásához három helyen is fel kellett bontani az utat, és kiásni a szerelőaknákat a tényleges hibaelhárítás megkezdése előtt.

A DMRV július 15-én feltárta, majd megszüntette a dugulást, azonban a szolgáltató jelezte: mivel az érintett szakasz az árvízvédelmi gát része, a munkaterület visszatemetését a vízátszivárgást megakadályozó agyagréteggel (ún. agyagmaggal) és 95%-os tömörítéssel kell végezni. Csak ezek után következhet az út helyreállítása, olyan módon, hogy a szerelőaknák rendeltetésszerű használata biztosítva legyen.

A helyreállításhoz szükséges műszaki tartalomról és az ahhoz kapcsolódó költségvetésről a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. egyeztet. A helyreállítás várhatóan előre gyártott vasbeton fedlapok beépítésével történik, szintbe illesztve, hogy a kerékpáros közlekedés zavartalan legyen. A szükséges vasbeton elemek gyártása mintegy 4 hetet vesz igénybe, ez idő alatt megkezdődik az aknák fogadó felületének építése, illetve egyéb kiegészítő munkák elvégzése, ami időveszteséget előre láthatóan nem okoz.

Szentendre Város Önkormányzat a DMRV Zrt-vel egyeztetve tájékoztatja a lakosságot és a turistákat a lezárásról és az alternatív útvonalról a helyszínen és a város kommunikációs felületein.

A lezárt szakasz helyett a 11-es számú főúton kijelölt kerékpáros nyomon vagy a párhuzamosan vezető járdán haladhat a forgalom.

A kerékpárút a legjobb esetben augusztus vége-szeptember közepe körül lehet ismét járható. Kérjük a közlekedők megértését és türelmét!

 

Szentendre Város Önkormányzat