2017. június 6., 15:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendrei Kulturális Központ idén második alkalommal szervezte meg színházi nevelési programját.

A Kulturális Központ meghívására ebben a tanévben öt színházi társulat látogatott el színházi nevelési programjával a szentendrei általános és középiskolákba. A Nyitott Kör Egyesület Stréber című előadását a Szent András Katolikus Általános Iskola diákjai, a Gubancok című előadását a Templomdombi Általános Iskola diákjai, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Peter című produkcióját, a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület Soha senkinek című előadását a Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulói nézhették meg. A Füge Produkció Függésben című programján a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákjai, a Szkéné Színház Kő, papír, olló című előadásán a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói vettek részt. A 2016/2017-es tanévben, az NKA támogatásával összesen 8 alkalommal, közel 350 diáknak tudtunk ingyenes, komplex színházi nevelési programot kínálni.

A színházi nevelési előadás olyan komplex program, mely egyrészt az alkotók által előadott színházi részekből áll, ahol a nézők befogadókként szerepelnek, másrészt ezen helyzetek megnyitásán alapuló foglalkozásból, melyek aktív, véleményformáló szerepet kínálnak a résztvevőknek.

A programok korspecifikus, mikro és makro társadalmi problémákat járnak körül, melyekben veszélyeztetett a célközönség. Az előadások preventív céllal jönnek létre, hiszen a kamaszok közvetlenül vagy közvetetten érintettek a feldolgozott témákban. Az idén kiválasztott előadások az alábbi problémaköröket boncolgatják: az addikciók (kábítószer, alkohol, közösségi oldalak használata), a családi konfliktusok, a pályaválasztási nehézségek, a kirekesztettség problémája, az Y és Z generáció bizonytalan jövőképének dilemmája, a Pán Péter-szindróma. A témák komolyságából fakadó drámai pillanatokat az előadók gyakran oldják fel a humor eszközével, segítve ezzel a közvetlenség, a jó hangulat fenntartását, a résztvevők személyes tapasztalataiból adódó esetleges szorongás kialakulásának feloldását.

A komplex programok előnye a klasszikus prevenciós előadásokkal szemben, hogy a résztvevők (akik között nem ritka, hogy még sohasem jártak színházban) színházi élményt élhetnek át testközelből, részt vehetnek az előadás alakulásában vagy az előadás utáni feldolgozó beszélgetésben.  Összességében ezek a programok pozitív hatással vannak a művészeti nevelésre, a diszkriminatív attitűdök csökkentésére, a személyiség fejlesztésére, a társadalmi problémákra való érzékenység kialakítására.

A Szentendrei Kulturális Központ által szervezett színházi nevelési program ingyenes megvalósulását az NKA támogatása tette lehetővé.

 

A résztvevők gondolatai…

 

Horváth Zoltán tanár – Templomdombi Általános Iskola

„A Templomdombi Általános Iskola 8. osztályosainak ismét részük lehetett egy rendkívüli délelőttben, egy rendkívüli tanórán. A Szentendrei Kulturális Központnak hála már tavaly volt részük hasonlóban. Idén, október elején a Nyitott Kör Egyesület volt vendég az iskolában, az iskola bensőséges tetőtéri termében. Gubancok című előadásukban egy négyfős családdal ismerkedtek a gyerekek. Nyomon követhették, hogy a hétköznapi gondjaik hogyan fordulhatnak tragédiává. A kb. háromórás foglalkozáson a gyerekek is részesei lehettek a cselekménynek, a történet végét például együtt alakíthatták ki, ők instruálhatták a színészeket. A foglalkozást többször szakította meg közös beszélgetés. Ezek eleinte nehezebben indultak, később azonban az osztály szinte valamennyi tagja bekapcsolódott a diskurzusba – leginkább akkor, amikor a színész szereplőkkel lehetett beszélgetni. Ez volt a foglalkozás egyik legizgalmasabb része, ekkor kisebb csoportban (7-8 fő) beszélgettek a diákok a családtagokkal. Faggathatták, kérdezhették őket; szembesültek személyiségük kellemes és kellemetlen oldalával; tanácsot adhattak, hogyan oldják meg a konfliktusaikat. Felnőttként igen nehéz volt megállni, hogy ne járuljunk mi is hozzá egy-két gondolattal ezekhez a beszélgetésekhez. Köszönet a remek lehetőségért, mellyel újra egy beavató színházi élménnyel lettek a gyerekek gazdagabbak.”

 

A Móricz Zsigmond Gimnázium diákjainak reakciói:

„Az előadásban sok volt a humor, lazák és nagyon jók voltak a színészek, érdekes volt a téma, hagytak választási lehetőséget, bemutatták az összes lehetőséget, ami egy fiatal életében szóba jöhet.”

 

A Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak véleményei:

„Nagyon jó volt, sokat nevettünk, máskor is legyen ilyen még!”

„Jó volt, csak nem volt elég gyors, lassú volt a történet menete, de nagyon jól játszották el.”

„Szerintem határozottan jó volt, tartalmas és szórakoztató. Ha ezalatt a néhány óra alatt még egy szünetet tartanának, még élvezhetőbb lenne a program. A történet 10/10 volt.”

„Nagyon jó volt, sokkal jobb, mint tanulni XD:”

„Szerintem nem volt olyan jó, lehetett volna izgalmasabb is.”

„Bele tudtam élni magam az előadásba és érdekes volt.”

„Azért tetszett, mert nagyon közvetlenek voltak és mindenkit bevontak a darabba.”

 

 

Lindenberger Dóri