2022. november 17., 10:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Néhány nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy számlálóbiztosok segítségével válaszoljon a népszámlálási kérdőív kérdéseire az, aki eddig nem tette. A számlálóbiztosok terepmunkája november 20-án, vasárnap zárul, azonban érdemes mielőbb sort keríteni a válaszadásra, elkerülendő, hogy az utolsó napi beküldések túlterheljék a népszámlálás informatikai rendszerét.

Szentendrén a népszámlálás második fázisának utolsó napjaira elérte a 97%-ot a kitöltött és lezárt kérdőívek aránya. A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény az önkormányzatokra a végrehajtás, a polgárokra a válaszadás kötelezettségét rótta: aki megtagadja a válaszadást, arra 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

A népszámlálás második szakasza, a számlálóbiztosok terepmunkája, október 20-án kezdődött és november 20-ig tart. Azokat a háztartásokat keresik fel, ahol nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet, illetve azokat, ahol az online kitöltéskor megadott cím eltér a címnyilvántartásban szereplőtől. (Ez utóbbi esetben természetesen nem kell újra kitölteni a kérdőívet.)

Fogadjuk a számlálóbiztost!

Amennyiben a számlálóbiztosok egy adott címen nem járnak sikerrel, otthagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségüket. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk a számlálóbiztossal. A számlálóbiztosok összesen három alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy elérjék az adott lakcímen élőket.

Kérjük, hogy ha értesítőt kapott, hívja fel a számlálóbiztost és egyeztessen vele időpontot, ha pedig a közfeladatot teljesítő számlálóbiztos otthon találja Önt, fogadja, és ha eddig nem tette, közreműködésével adjon választ a népszámlálási kérdésekre!

A számlálóbiztosok egyedi azonosítókóddal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, melyet kötelesek felmutatni és amelyet a 06 80 080 143 zöld számon lehet ellenőrizni.
A számlálóbiztosok terepmunkájáról további részleteket ide kattintva találhatnak, honlapunk Népszámlálás 2022 oldalán pedig korábbi tájékoztatóinkat is megtalálják.

A népszámlálással kapcsolatos valamennyi szabályt és információt megtalálhat a KSH e célra létrehozott weboldalán, ide kattintva.