2023. május 17., 17:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre városvezetése és a Szentendrei Kulturális Központ a városunkban élő nemzetiségek  kultúrájának megismertetéséért, népszerűsítéséért, hagyományainak ápolásáért, bemutatásáért először az idén rendezte meg a Nemzetiségek napját.

A május 13-ai eseményen bemutatkozott a bolgár, görög, horvát, lengyel, szlovák, román és szerb nemzetiség.

A Nemzetiségek napján tiszteletét tette Florin Vasiloni, Románia Gyulai Főkonzulátusának főkonzulja, akit Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és Pántya Júlia a szentendrei Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke üdvözölt a Dunaparti Művelődési Házban.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a  Nepomuki Szent János szobránál kezdődő ünneplés a Riverside pontonnál koszorúzással folytatódott.
A rendezvényen bemutatkozott a LIPA Szlovák Folklóregyesület, a Pilísska Rodinka Pilisszentkereszti együttes, a Rozmaring Szerb Táncegyüttes, a Martenica Néptáncegyüttes, a Méhkereki Román Néptáncegyüttes, Básits Branka & Wertetics Szlobodán ének-harmónika duó, valamint az Acropolis Compania zenekar.

A résztvevők ízelítőt kaphattak a különböző nemzetiségek tradicionális énekeiből és táncaiból, betekintést nyerhettek kultúrájukba, közelebbről is megismerhették hagyományaikat és szokásaikat.

A DMH udvarán Dukay Barna, lengyel származású fotografikus, tipográfus képeiből nyílt kiállítás megtekintése mellett olyan hagyományos nemzetiségi ételeket kóstolhattak meg a látogatók, mint a bolgár tarator és kawarma, vagy a helyben készült szlovák sztrapacska.

A Nemzetiségek napja a  Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, a Görög Nemzetiségi Önkormányzat, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Román Nemzetiségi Önkormányzat, a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével valósult meg. Köszönjük.

Borítókép: Szentendrei Kulturális Központ