2023. október 20., 13:46

Szentendre a nemzetiségek városa is, ahol évszázadok óta élnek békében egymással a különféle etnikumok. A városban nyolc nemzetiségi önkormányzat működik. Ez adta a témáját az idei helytörténeti vetélkedő őszi fordulójának, melyet Nemzetiségek, hagyományok Szentendrén címmel rendeztek a Városházán október 18-án, az általános iskolák hatodik és hetedik osztályosai számára.

Bolgár, cigány, görög, horvát (dalmát), lengyel, román, szerb, szlovák nemzetiségi önkormányzat működik Szentendrén, a 2023/24-es diák helytörténeti vetélkedő első fordulójában ez szolgáltatta a témát a résztvevők számára. Az októberben tartott első fordulóban minden csapat bemutatott egy-egy nemzetiséget, melyeket sorsolással rendeltek hozzá a csapatokhoz. A 10-20 perces prezentációkhoz a szervezők adták a háttéranyagot, illetve a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti anyagait javasolták alapként.

A témaválasztás célja a nemzetiségek békés együttélésének erősítése, a szentendrei hagyományok továbbadása a fiataloknak. Az értékelésben szempont volt a tárgyi tudás, az egyes nemzetiségek történetének és a nemzetiségi önkrományzatok működésének bemutatása mellett a kreativitás is.

A szervező városi önkormányzat értékelése szerint mind a nyolc csapat fantáziadús, egyedi megoldásokat alkalmazott, izgalmas, érdekes prezentációkat mutatott be.

A versenyen megosztott első helyezett lett a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola csapata és a Szentendrei Református Gimnázium csapata 100-100 pont elérésével, a szerb, illetve a szlovák nemzetiség bemutatásával.
A második helyen a Templomdombi Általános Iskola diákjai végeztek 96 ponttal, ők a lengyel nemzetiségről tartottak prezentációt.
A harmadik helyezett a Szent András Katolikus Általános Iskola csapata lett 94 ponttal, témájuk a cigány nemzetiségi önkormányzat volt.

Gratulálunk minden résztvevőnek!