2022. október 17., 19:42

Vissza kellene vonni a kormány legújabb energetikai intézkedését, amely szerint a jövőben létesített napelemrendszerek nem táplálhatnak vissza áramot az országos hálózatba. Ehelyett transzformátor állomásonként kellene kezelni a napelemes rendszereket, és az energiaközösségek megalakításának jogszabályi hátterét megteremtve lehetővé tenni, hogy a napelemmel termelt energiát a lakosság, illetve az önkormányzati intézmények egymás számára – mindkét fél érdekeltségét megtalálva – átadják – derül ki Fülöp Zsolt polgármester Szentendre.hunak adott nyilatkozatából.

A kormány legutóbbi, a megújuló energiára vonatkozó ad hoc intézkedései jelentősen érinthetik az önkormányzatok energiafejlesztési elképzeléseit. A helyhatóságok ugyanis az energiaválság következtében gőzerővel kezdtek azon dolgozni, vajon hogyan lehetne olcsón energiához jutni. A legutóbbi kormánydöntés, amely szerint megtiltják a napelem-rendszereknek a hálózatba való visszatáplálást, nemcsak a családi házak tetejére tervezett napelem-rendszereket lehetetleníti el, de az önkormányzatok által az energiaárak letörésére tervezett napenergia beruházásokat is értelmetlenné teszi – hangsúlyozta a polgármester.

A város vezetője hibásnak gondolja a kormánynak ezt a döntését, és kiemelten fontosnak tartaná annak visszavonását. Érvelése szerint ugyanis határozott és egyértemű szakértői vélemények szerint nem igaz, hogy országosan túlterhelt az elektromos hálózat, bár egyes területeken kétségtelenül igaz, hogy a rendszer már képtelen újabb és nem szabályozható áramtermelő forrásokat kezelni.

Fülöp Zsolt szerint a jelenlegi engedélyezési rendszer is igazolja érveit, hiszen egy-egy napelemrendszer létesítési kérelem beadásakor a hálózatüzemeltető nem általában vizsgálja a kapcsolódás lehetőségét, hanem transzformátor állomásonként Ha az adott állomás képes kezelni a jelentkező új betáplálási igényeket, akkor az engedélyért folyamodó megkapja a várva várt csatlakozási hozzájárulást.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, a mostani szükséghelyzet nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy valóban létrejöjjenek a sokak által már nagyon sürgetett energiaközösségek. Ezek létrehozásának és működésének jogszabályi háttere azonban még várat magára, sürgető lenne mielőbbi megalkotásuk.

Amennyiben a szükséges szabályozási háttér megszületik, úgy lehetővé válhat, hogy egy transzformátor állomás hatókörén belül a napelemes energiát termelők egymásnak átadják a megtermelt elektromos áramnak azt a részét, amelyet éppen nem használnak fel. Elképzelhető, hogy két családi ház között születik erről egyezség, de akár arra is sor kerülhet, hogy egy önkormányzati intézmény „szállít” családi házaknak, esetleg más intézményeknek ilyen módon elektromos áramot, vagy fordítva.

Ennek technikai háttere megoldott, és jól járna mind a napelemes áramot termelő, mind pedig a felhasználó. A két fél ugyanis megegyezhetne az átadott-átvett áram áráról úgy, hogy mindketten jól járjanak. Jelenleg ugyanis a szolgáltató kilowattóránként négy forintot fizet a visszatáplált áram fejében, amely messze van akár a rezsicsökkentett, akár a piaci ártól. Ha a felek meg tudnak egyezni valahol a piaci – esetleg a rezsicsökkentett – ár és a négy forint között, akkor mindkét fél jól járhat.

Az is az előnyök közé számítható, hogy a rendszerbe visszatáplált áram nem terhelné az országos hálózatot, és nem okozna ezzel problémát a hálózatüzemeltetőnek.

Végül Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy hosszabb távon át lehetne alakítani a hazai elektromos rendszert az internet mintájára. Jelenleg ugyanis a rendszerben csupa ellenérdekelt fél található. Az erőművek tulajdonosai nem érdekeltek a hálózat fenntartásában, kizárólag abban, hogy a lehető legdrágábban értékesítsék a megtermelt áramot. A hálózatüzemeltetők csak abban érdekeltek, hogy maximális hasznot termeljenek ki a hálózaton továbbított áram szállításából. Az áramkereskedők – legyenek azok kiskereskedők vagy nagykereskedők – szintén csak a saját profitjuk maximalizásában gondolkoznak.

Ha megtörténne a rendszer átalakítása, és az összes piaci szereplőnek minden, vagy legalábbis több részfolyamatban lenne érdekeltsége, akkor nem törekedne minden részfolyamatban a haszon maximalizásában, aminek a végeredménye az olcsóbb áram lehetne – érvelt a polgármester.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 04

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 04

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.