2021. március 8., 18:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az iparűzési adó (IPA) kompenzációjával kapcsolatban ismét csak meghallgatásra került sor március 8-án a Miniszterelnökségen, amelyre Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit, a Pénzügyi és Ellenőrző bizottság elnöke volt hivatalos. Májusban várható döntés, hogy mekkora összeggel kárpótolják a várost. A kormányzati illetékesek hangsúlyozták, hogy kizárólag az IPA-kompenzációjára kerülhet sor, míg a kormánydöntések miatti bevételkiesés kiegyenlítésére nincs lehetőség.

A tárgyaláson a Miniszterelnökség részéről a közelmúltban kinevezett, vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztos, Balla György (Fideszes országgyűlési képviselő) vett részt, valamint a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium helyettes államtitkárai.

A tárgyaláson Fülöp Zsolt és Magyar Judit részletesen ismertette, hogy milyen bevételkiesést szenvedett el tavaly a város, és mennyivel kevesebb bevételre számíthat az idén a kormányzati döntések és a járvány gazdasági hatásának következtében. Bemutatták a takarékossági intézkedések hosszú sorát, tájékoztatták a kormányzati illetékeseket az elengedhetetlen beruházásokról.
A kormányzat képviselői az egy éven túli hitelfelvételt ajánlották a város pénzügyi gondjainak megoldására.

Fülöp Zsolt polgármester megkérdezte: mi a módja annak, hogy Szentendre esetében egyedi kormánydöntés szülessen. Az illetékes minisztert megkeresve, az ő jóváhagyó döntése alapján kerülhet a kormány elé az egyedi elbírálási kérelem – hangzott el a válaszban.

A Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium illetéseinek március végéig kell elkészíteniük a javaslatot a város IPA-kompenzációjára. Ezzel kapcsolatban arra is felhívták a figyelmet, hogy az önkormányzat ne számítson teljes mértékű kompenzációra, egyéb bevételkiesés ellensúlyozása pedig szóba sem jöhet. A kompenzációt elsősorban fejlesztésre és nem szabad felhasználásra adják. Kormánydöntés várhatóan májusban születik a 25 ezer fő fölötti városok kompenzációjáról.

Meghallgatásra várva: Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, Dr. Almási Csaba, Ózd jegyzője, Nyirati Klára, Baja polgármestere és Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere

Fenti fotónkon:  Balla György (fideszes országgyűlési képviselő), a vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztos és Fülöp Zsolt polgármester