2019. szeptember 15., 09:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tíz boldogító igen hangzott el a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) 31. őszi találkozóján a Skanzenben, 2019. szeptember 14-én. A több ezer résztvevővel zajló eseményen a családi programok mellett a „Nagycsaládos esküvő” pályázat öt nyertes párjának esküvői szertartását is megrendezték.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóján idén is a közösségépítés volt a cél. Ebben az évben különleges eseménysor is kapcsolódott a programokhoz. A NOE az év elején jegyespároknak hirdetett pályázatot, amelynek nyereménye az egyesület által szervezett polgári szertartás és esküvő volt.

Az esküvői ceremónia előtt Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere, dr. Bereczki Ibolya, a Skanzen főigazgató-helyettese és Osoha László, a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületének elnöke mondott köszöntőt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megköszönte a jegyespároknak azt a bátorságot, hogy a nagyközönséggel megosztották életük e fontos pillanatát, és közös életük útjának első lépéseinek tanúi lehettek a találkozó résztvevői. Kiemelte a NOE több mint harminc éves áldozatos munkáját, amit a magyar családokért tett országhatárokon belül és kívül. „Az idei évben, csak az év első felében, a házasságkötések száma lényegesen, közel 8 százalékkal meghaladta az előző évekéit. Júniusig 24 020 fiatal pár mondott igent a közös életre. Ma a házasságkötés Magyarországon reneszánszát éli.”

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében elmondta, közvetlen munkatársai, ahogy ő is, szintén nagycsaládosok, és fontosnak tartja ezt a szemléletmódot, életutat. „A családalapítás az egyik legfontosabb közügyünk, Kölcsey szavaival: Ki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít.” Szentendre családbarát város, és kiemelten figyel a fiatalokra, a családokra, fontosnak tartja a közösségi helyek létrehozását, közösségi programok szervezését. A szentendrei intézmények közül a Polgármesteri Hivatal és a Szentendrei Kulturális Központ is elnyerte már a Családbarát Munkahely díjat.

Varga Evelin és Németh Tibor, Péter Erzsébet és Hamar Péter, Rácz Anna Mária és Oltványi J. László, Bagdi Boglárka és Benkó Zoltán, Örökös-Tóth Csilla és Herczegh Viktor számára tehát nagy nap volt ez a napsütéses szombat. A Skanzen Amfiteátrumában az öt kiválasztott pár a találkozó résztvevői előtt tett hűségesküt. A házaspárok további nászajándéka, hogy neves autómárkák modelljeit tesztelhetik a mézesheteik alatt. A jegyespárok esküvőjét Szentendre Város Önkormányzata azzal is támogatta, hogy a szokásos költségeket elengedte, és a város anyakönyv-vezetője, Urbán Zsuzsanna előtt mondhatták ki az igent a fiatalok.

Sok boldogságot, éljenek az ifjú párok!